Laatste waarschuwing voor De Geus

De Tweede Kamer heeft minister De Geus (Sociale Zaken) donderdag een laatste waarschuwing gegeven. De Kamer accepteert geen gouden handdruk voor....

'Dit willen we niet weer meemaken', stelde Kamerlid Aptroot van coalitiepartij VVD onomwonden. Ook de oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks uitten dreigende taal. De Geus is zich bewust van zijn precaire positie. 'Ik heb een stukje vertrouwen van de Tweede Kamer te winnen.'

Het eerste examen voor De Geus is het geldbedrag dat voorzitter Joustra van de Raad van Bestuur van de uitkeringsinstantie meekrijgt. De Tweede Kamer zal een gouden handdruk niet accepteren. De Geus wil op de 'snelste en goedkoopste' manier van de door hem weggestuurde topman afkomen. Hij hoopt in goed overleg, zodat een ontslagprocedure niet nodig is. De minister is niet van plan een gouden handdruk te geven.

De Geus overleefde de UWV-affaire omdat hij spijt betuigde over de onjuiste en onvolledige informatie die hij naar de Tweede Kamer stuurde over de buitensporige huisvestingskosten (19 miljoen euro) van de uitkeringsfabriek. Ook zal hij in de toekomst veel sneller een verzoek van de Tweede Kamer tot diepgaand onderzoek inwilligen.

Vrijwel alle fracties vinden dat De Geus de Tweede Kamer veel te vaak in de kou laat staan, en niet alleen in de UWV-kwestie. Ook in het WAO-dossier en de discussie over de koopkracht heeft de minister steken laten vallen. PvdA, GroenLinks en SP herkennen 'een patroon'.

'Hij maakt fouten en legt de schuld steeds bij anderen', aldus GroenLinkser Van Gent. 'Het zoveelste dieptepunt', stelde PvdA-Kamerlid Noorman-den Uyl. De Geus beloofde nadrukkelijk beterschap in zijn omgang met het parlement.

De minister gaf toe dat hij veel eerder dan op 31 oktober 2003 een onafhankelijk onderzoek had moeten aankondigen naar de spilzucht van de UWV-top. VVD'er Aptroot vindt dat dat al in juni had gemoeten. Hij bleef bij zijn kwalificatie dat De Geus 'amateuristisch' heeft gehandeld.

'De signalen dat er iets mis was, waren voor de Kamer eerder overtuigend dan voor mij', concludeerde De Geus. Hij bracht ter verdediging naar voren dat hij er op moet kunnen vertrouwen dat de UWV-top hem de juiste informatie verstrekt. De Kamer vindt evenwel dat De Geus de rammelende cijfers van Joustra had moeten controleren.

De Geus' eigen partij het CDA legde de schuld van de affaire volledig bij de UWV-bestuurders. Volgens Kamerlid Verburg mag een organisatie die met premiegeld omgaat geen spoor van twijfel laten bestaan over de betrouwbaarheid. Ook D66'er Bakker hekelde het UWV. 'Ik kan De Geus niet nadragen dat hij de Kamer verkeerd informeerde.'

De minister komt voor 1 april met voorstellen om het toezicht op het UWV te versterken. Dat kan op twee manieren: hij kan zelf de teugels aanhalen of een raad van toezicht in het leven roepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.