Laatste vergadering bij Ajax is nog niet uitgeschreven

AMSTERDAM - Hoe graag Johan Cruijff ook verlost wil zijn van de andere commissarissen in de raad bij Ajax, de scheiding laat voorlopig nog op zich wachten. Bij de club, waar vergaderen bijna even veel aandacht krijgt als voetballen, luidt maandag opnieuw een uur van de waarheid. Wederom is het niet hét uur van de waarheid.


De ledenraad kiest maandag positie in de richtingenstrijd bij Ajax. Globaal gesteld: voor Cruijff of tegen Cruijff. De uitslag is ongewis. Zij die erbij waren, stellen dat Cruijff vorige week zondag, mocht toen zijn gestemd op de dag dat Ajax zuchtte onder geruzie, mogelijk had verloren. Slechts 18 van de 24 stemgerechtigde leden waren aanwezig en Cruijff was op oorlogspad. Hij provoceerde, negeerde menig hand toen hij de ledenraad toesprak en bezigde niets- of niemandontziende taal toen hij toelichting gaf op de voortgang. 'Hij was onbeschoft', zegt een aanwezige. Maar de vergadering was slechts informatief.


Cruijff stelde na afloop luid en duidelijk dat hij niet meer wenste samen te werken met de andere commissarissen, te weten voorzitter Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer. Zij hadden zonder zijn medeweten Louis van Gaal benaderd en zijn voornemens hem te contracteren als algemeen directeur van Ajax. Dat was onvergeeflijk.


Zelfs in het niet onmogelijke maar verre van logische geval dat Van Gaal en Cruijff tot elkaar komen, mede door bemiddeling van KNVB-voorzitter Van Praag, is de zaak niet afgedaan. Dan blijft het geschil in de rvc bestaan, ook door escalatie. Edgar Davids beschuldigde Cruijff zondag van latent racisme ('jij zit alleen in de raad omdat je zwart bent', zou die hebben gezegd). Davids zwakte die aantijging later af, doch is nog steeds boos dat hem geen excuses zijn aangeboden.


Cruijff gebruikt nu eenmaal straattaal, Davids is een lichtgeraakt type. Dat is sowieso een lastige combinatie. De afgewezen kandidaat-directeur Tscheu la Ling deed aangifte tegen Ten Have, omdat die de naam van Ling zou hebben bezoedeld.


Je kunt dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen: tussen Cruijff en de andere commissarissen komt het niet meer goed.


Cruijff moet weg, de anderen moeten weg, of ze moeten alle vijf weg. De kans dat het goed komt tussen Cruijff en Van Gaal lijkt vooralsnog groter dan dat Cruijff vrede sluit met de andere commissarissen.


De ledenraad installeert maandag een nieuw interim-bestuur en praat over de affaire. De perszaal van de Arena zal weer vollopen voor aflevering zoveel van het circus. Maar een formele beslissing zal opnieuw niet vallen, ook al zullen de leden vermoedelijk allemaal opdraven en besloot Cruijff-adept en FC Toronto-trainer Aron Winter zelfs de halve wereld over te vliegen om in Amsterdam te zijn.


Hoe de stemverhouding ligt, is moeilijk in te schatten. Cruijff begon zijn 'fluwelen revolutie' met het 'opschonen' van de ledenraad, waar hij een extra zevental getrouwen in wist te krijgen, onder wie de oud-voetballers Molenaar, Boeve en Hulshoff.


Maar in de ledenraad zitten anderen die niet zo gediend zijn van het optreden van Cruijff, personen uit de amateurtak of het maatschappelijk leven buiten het voetbal.


Ook ereleden als Van Praag, Van Os, Coronel en Cruijff zelf zijn maandag welkom. Ze hebben geen stemrecht, maar wel spreekrecht. Ze zullen mogelijk invloed uitoefenen op het stemgedrag.


Grofweg zijn er vier scenario's te schetsen. Scenario 1, zeer onwaarschijnlijk: Cruijff legt het bij met de andere commissarissen. Het college gaat samen door. Mocht dat al zo zijn, dan is het vrijwel onmogelijk dat de vrede al voor maandag is getekend.


Blijven over scenario's met een minder positieve afloop. Scenario 2: de ledenraad steunt Cruijff in meerderheid. In dat geval kunnen de andere commissarissen opstappen. Dat hoeven ze niet per se te doen. Als ze blijven zitten, volgt juridische haarkloverij met een onzekere afloop.


Scenario 3: de ledenraad steunt de andere vier en zet Cruijff voor het blok. Cruijff zou dan kunnen opstappen, hoewel hij geregeld aangaf dat niet van plan te zijn.


Scenario 4: de ledenraad wil af van alle vijf commissarissen, met de bedoeling een nieuwe raad te vormen, al dan niet met een rentree van Cruijff.


De leden bezitten 73 procent van de aandelen. De verwachting was, vorige week uitgesproken door de deze week afgetreden voorzitter Uri Coronel, dat de raad het aanstaande maandag ingenomen standpunt zou meenemen naar de aandeelhoudersvergadering van 12 december.


Maar ook daar zal geen besluit vallen, blijkt nu. Een stemming is niet op tijd opgenomen in de agenda, zoals wettelijk is verplicht. Er moet dus een extra vergadering worden uitgeschreven, die pas in het nieuwe jaar kan worden gehouden.


Intussen draait alles bij Ajax 'gewoon' door. Op De Toekomst werken Wim Jonk en Dennis Bergkamp volgens de visie van Johan Cruijff. De rvc heeft tegen de zin van Cruijff Danny Blind (technisch directeur) en Martin Sturkenboom (algemeen directeur) aangesteld om Ajax te leiden. Van Gaal is in overleg met Bayern München en begint misschien eerder als directeur dan op 1 juli 2012.


Cruijff wilde voortmaken met zijn revolutie, maar hij struikelt over de drempels van het bureaucratisch bestaan. Hij zal ermee moeten leren leven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden