Laatste toespraak van Den Uyl uit 'gewetensnood' gepubliceerd

Om zijn 'slechte geweten' te ontlasten heeft Dick Benschop, voormalig medewerker van de in 1988 overleden PvdA-leider Joop den Uyl, de aantekeningen en de bandopname uitgewerkt van Den Uyls laatste toespraak....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In zijn toespraak blikte Den Uyl terug op het ontstaan van het gezaghebbende rapport Om de kwaliteit van het bestaan (1963). Dit planboek van de Wiardi Beckmanstichting, waarvan hij destijds directeur was, beschreef Den Uyl als een 'program tot beperking van de particuliere consumptie (. . .), waarin de overheid een eerste verantwoordelijkheid aanvaardt voor de kwaliteit van het bestaan'.

Het was het sociaal-democratische antwoord op de vraag waaraan de toen sterke groei van het nationaal inkomen moest worden besteed: aan collectieve voorzieningen in de sfeer van arbeid, wonen, infrastructuur, onderwijs, kunst en cultuur. Den Uyl beaamde dat het kabinet dat hij leidde (1973-'77) 'zeer sterk geïnspireerd is geweest door inzichten en opvattingen die waren ontleend aan Om de kwaliteit van het bestaan'.

Hoewel publikatie ook in 1987 al werd overwogen, kwam het er door Den Uyls overlijden en, anderhalf jaar later, de val van het kabinet-Lubbers II niet van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden