DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Laatste Slag om het Referendum begint met 'schoffering van de rechters'

Dion Mebius
Premier Rutte brengt zijn stem uit bij het eerste raadgevend referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Beeld Reuters
Premier Rutte brengt zijn stem uit bij het eerste raadgevend referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne.Beeld Reuters

Goedemiddag, vandaag begon in Den Haag het laatste gevecht om het referendum, terwijl Denk zich ten overstaan van de voltallige parlementaire pers moest verantwoorden voor een nepadvertentie over de PVV.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Ontvangt u deze dagelijkse nieuwsbrief liever in uw mailbox? Dat is zo geregeld.

null Beeld

RECHTSZAAK VAN DE DAG
Laatste kans voor referendum

Mag het kabinet een referendum over de afschaffing van het raadgevend referendum verbieden? De rechters in Den Haag bogen zich vanochtend voor het eerst over die vraag in een door de beweging Meer Democratie aangespannen rechtszaak. Volgens Niesco Dubbelboer, voormalig Tweede Kamerlid namens de PvdA en het gezicht van Meer Democratie, handelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken onrechtmatig door een referendum over de afschaffing bij voorbaat uit te sluiten.

‘Wat Ollongren doet, is Back to the Future’, zegt Dubbelboer na afloop van de zitting, die zo’n twee uur duurde. ‘Ze negeert de huidige wetgeving die een referendum mogelijk maakt aan de hand van een nieuwe wet die nog niet eens van kracht is.’ Politicoloog Martin Rosema zei eerder in de Eerste Kamer dat het niet referendabel maken van de intrekkingswet niet strookt met de huidige referendumwet.

Tijdens de eerste zitting maakten de rechters duidelijk dat zij waarschijnlijk niet voor 1 augustus met een uitspraak kunnen komen. Dat levert een probleem op: de Eerste Kamer stemt al op 10 juli over de afschaffing. De rechters vroegen de landsadvocaat, die Ollongren in de rechtbank vertegenwoordigde, daarom of het mogelijk is om de bekrachtiging van de afschaffingswet uit te stellen tot na de uitspraak.

Nee, was het antwoord van de landsadvocaat. ‘Een schoffering van de rechtbank’, stelt Dubbelboer, die dat ook de Eerste Kamerleden duidelijk wil maken. ‘Werk niet mee aan deze schoffering. Schaf het referendum niet voor 1 augustus af.'

CONFLICT VAN DE DAG
Denk vs. De Nieuws BV

Denk reageert in een persconferentie op het nieuws van De Nieuws BV. Beeld ANP
Denk reageert in een persconferentie op het nieuws van De Nieuws BV.Beeld ANP

Denk heeft tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nagedacht over de inzet van nepadvertenties om de angst voor de PVV verder aan te wakkeren. In de in opdracht van Denk gemaakte online-advertenties stond een foto van Geert Wilders met de slogan: ‘Na 15 maart gaan wij Nederland zuiveren.’

Dat onthulde het radioprogramma De Nieuws BV van BNNVara vandaag. Iedereen die op de advertentie zou klikken, zou meteen worden doorgeleid naar de site van de PVV. Uiteindelijk is de nepcampagne nooit doorgegaan. Wel heeft de banner met Wilders even online gestaan om te kijken of Facebook de advertentie niet zou verwijderen. Zo’n 11.000 mensen hebben zo de boodschap gezien.

Tijdens een persconferentie in de Tweede Kamer bevestigde Kamerlid Farid Azarkan, destijds campagneleider, dat het idee voor de PVV-advertentie binnen zijn campagneteam was ontstaan. Het idee was om aan te tonen dat Wilders steeds verder gaat in zijn denkbeelden.

Geert Wilders noemt het campagne-idee van Denk ‘beneden ieder peil’ en ‘dertig stappen te ver’. Maar Denk is juist boos op De Nieuws BV, omdat de journalisten een gesprek met hem zonder zijn toestemming hebben opgenomen. Het radioprogramma bracht dat gesprek, dat eigenlijk off the record was, naar buiten omdat Denk de berichtgeving aanvankelijk afdeed als onzin.

Het is niet voor het eerst dat Denk hard uithaalt naar media die kritisch berichten over de partij. Toen NRC schreef over een zakelijke transactie van Kamerlid Öztürk opende Denk ook frontaal de aanval op de media. In een videoboodschap werden kiezers opgeroepen er niet in te trappen. Ook bij het laatste nieuws over de nepadvertentie maakte Denk een video, die gisteren online werd gezet.

STOF TOT NADENKEN
Hoeveel Nederlanders willen we?

Bij de huidige instroom van immigranten telt Nederland in 2060 bijna 20 miljoen mensen. Dat zijn er bijna 3 miljoen meer dan nu. Het is vreemd dat wij ons nooit openlijk afvragen of we die aanzienlijke bevolkingsgroei willen, vindt hoogleraar en publicist Paul Scheffer. Alleen als Den Haag maatregelen neemt om meer immigranten tegen te houden en het jaarlijkse saldo laat zakken naar plus 10 duizend, komt de bevolking in 2060 uit op ruim 17 miljoen mensen – zoveel als er nu in Nederland rondlopen.

In een gisteren verschenen publicatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) betoogt Scheffer dat toekomstige kabinetten meer duidelijkheid moeten geven over het gewenste aantal immigranten dat Nederland jaarlijks binnenkomt. Hoe ons onderwijs en onze gezondheidszorg en huisvesting er over 40 jaar uit moeten zien, hangt af van hoe groot de instroom van nieuwe Nederlanders is. Alleen daarom al moet de regering een helder plan trekken, concludeert Scheffer.

Volgens de hoogleraar zou meer duidelijkheid vanuit Den Haag bovendien het draagvlak in Nederland voor toekomstige nieuwkomers bevorderen. ‘De aanvaarding van migranten in een samenleving groeit naarmate hun komst een bewuste keuze is en niet de uitkomst van controleverlies’, stelt Scheffer vast.

EN DAN NOG EVEN DIT

Meer baantjes voor Bussemaker...

Voormalig minister Jet Bussemaker. Beeld ANP
Voormalig minister Jet Bussemaker.Beeld ANP

Jet Bussemaker rijgt de baantjes aaneen. Twee weken geleden werd bekend dat Bussemaker, in het kabinet-Rutte II minister van onderwijs, hoogleraar wordt bij het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Leiden. Gisteren werd zij benoemd als voorzitter van de jury die volgend jaar de Libris Literatuurprijs mag uitreiken. En vandaag kwam naar buiten dat de PvdA’er ook aantreedt als de nieuwe voorzitter van pensioenbeheerder PGGM. Mist zij misschien de hectiek van het Binnenhof?

...En lintjes voor heldhaftige agenten

50Plus-partijleider Henk Krol. Beeld Arie Kievit
50Plus-partijleider Henk Krol.Beeld Arie Kievit

Militairen die uitzonderlijke moed aan de dag leggen, kunnen daarvoor een koninklijke onderscheiding krijgen. Koninklijke Marechaussees worden bij een heldendaad vereerd met een waarderingsinsigne. In dat rijtje mogen de politieagenten niet ontbreken, vindt 50Plus. De ouderenpartij pleitte vandaag voor medailles voor agenten die in het landsbelang bijzondere moed hebben getoond. 50Plus hoopt dat het hoge ziekteverzuim bij de politie daalt als de agenten meer waardering voor hun inspanningen krijgen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden