Laatste ronde zestien presidenten in spe
De campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is maandag officieel de eindfase ingegaan: zestien overgebleven kandidaten hebben vanaf gisteren zendtijd op radio en televisie gekregen....
Elke kandidaat, Jacques Chirac zowel als de 'kleinste' kandidaat, de trotskistische postbode Olivier Besancenot, krijgt de beschikking over in totaal ongeveer 45 minuten tv-tijd op de publieke zenders France 2, France 3 en France 5. Ook de financiële bijstand is volgens strikte gelijkheid geregeld. Wie in de eerste ronde van 21 april minder dan 5 procent van de stemmen haalt, krijgt maximaal 750 duizend euro.
Wie die 5-procentsdrempel passeert, mag rekenen op 7,5 miljoen euro. De twee overgebleven kandidaten die meedoen aan de tweede ronde van 5 mei, krijgen daarvoor nog bijna 10 miljoen euro. Het maximum dat de kandidaten voor hun campagne mogen uitgeven is bijna 15 miljoen euro voor de eerste ronde, en in totaal bijna 20 miljoen voor de twee overgebleven concurrenten.
Het aantal van zestien kandidaten is een absoluut record, in 1995 waren het er negen, net als in 1988. 'Het politieke leven in Frankrijk ligt helemaal in stukken, is totaal gebalkaniseerd', luidt het commentaar van Jerôme Sainte-Marie, directeur van het peilingbureau BVA. Daar komt bij dat 43 procent van de kiezers nog niet heeft beslist.
Elk van de kandidaten heeft vijfhonderd handtekeningen verzameld van burgemeesters en volksvertegenwoordigers op andere niveaus, uit minimaal dertig departementen. Eind vorige week liet het zich aanzien dat ook Nicolas Miguet van de 'Verenigde Franse belastingbetalers' zou mogen meedoen. Maar hij haalde niet genoeg handtekeningen binnen.
Over de deelname van Jean-Marie Le Pen, van het extreem-rechtse Front National, bestond eveneens lang onduidelijkheid. Le Pen (74) had grote moeite zijn handtekeningen te verzamelen. Naar eigen zeggen als gevolg van 'een complot' van de partij van president Chirac. Volgens Le Pen waren gaullistische burgemeesters in heel Frankrijk geïnstrueerd om hem vooral hun handtekening niet te geven. Le Pen beloofde Jacques Chirac 'de apocalyps' als hij zou worden uitgesloten van deelname. Op de valreep wist hij zich met 503 handtekeningen verzekerd van deelname.
De zestien presidentskandidaten zijn: François Bayrou (50), vertegenwoordigt het centrum-rechtse UDF, en staat voor meer Europa; Olivier Besancenot (27), is lid van de trotskistische LCR; Christine Boutin (58), belichaamt het eenvrouwspartijtje FRS en het katholieke familiegevoel; Jean-Pierre Chevènement (63), leidt de Burgerbeweging MDC en verlangt naar een soeverein Frankrijk; Jacques Chirac (69), president van Frankrijk, leidt de gaullistische RPR, voert vooral een veiligheidscampagne; Daniel Gluckstein (49), is de tweede trotskist van de Parti des Travailleurs; Robert Hue (55) voorman van de communistische PCF, voor hoger loon en ontslagverbod; Lionel Jospin (64), huidig premier voor de Parti Socialiste, wil een andere presidentiële stijl; Arlette Laguiller (62), is voor Lutte Ouvrière (Arbeidersstrijd) de derde trotskistische kandidaat; Corinne Lepage (50), bepleit als advocate gespecialiseerd in milieuzaken een groen Frankrijk; Jean-Marie Le Pen (74), Front National, wil minder buitenlanders; Alain Madelin (56), Démocratie Libérale, is de enige liberaal; Noël Mamère (Les Verts) 53, is ook voor een groen Frankrijk; Bruno Mégret (53), is met zijn MNR de afgesplitste tak van het Front National; Jean Saint-Josse (58), Chasse pêche nature tradition, is er voor de jagers en de vissers; Christine Taubira (50) vertegenwoordigt de Parti Radicale de Gauche van staatssecretaris Bernard Kouchner.