NieuwsBrexit

Laatste plooi voor Brexitakkoord gladgestreken

De laatste plooi rond het Brexitakkoord – onenigheid tussen Londen en Madrid over Gibraltar – is zaterdagmiddag gladgestreken. Zondag zullen de regeringleiders van de 27 landen die lid blijven van de EU en de Britse premier May, hun steun geven aan het akkoord dat een ordelijk vertrek volgend jaar van het Verenigd Koninkrijk uit de EU moet waarborgen.

Commissievoorzitter Juncker en de Britse premier May in Brussel.Beeld Reuters

De Spaanse premier Sanchez dreigde afgelopen dagen herhaaldelijk de speciale EU-top over het Brexitakkoord te dwarsbomen uit vrees voor een afzwakking van de Spaanse aanspraken op Gibraltar, dat met het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. May, EU-president Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Juncker, konden hem zaterdag met een korte verklaring geruststellen.

Volgens diplomaten had de ophef in Madrid meer te maken met binnenlandse politiek – de socialist Sanchez staat onder grote druk van de conservatieve oppositie – dan met een wezenlijk probleem. De garantie die hij kreeg, bevat niet meer dan de bevestiging dat het Brexitakkoord geen afbreuk doet aan de Spaanse claim op het rotsige landpuntje.

Tusk noemt in zijn uitnodigingsbrief voor de top aan de EU-leiders het Brexitakkoord ‘het best mogelijke compromis’. In de ‘scheidingsakte’ worden de rechten gegarandeerd van de Britse burgers die op het Europese vasteland wonen en de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Verder belooft Londen alle financiële verplichtingen na te komen die voortvloeien uit het 46 jarige EU-lidmaatschap als het Verenigd Koninkrijk op 29 maart volgend jaar de EU verlaat.

In een aparte politieke verklaring zeggen Brussel en Londen te streven naar een ambitieuze en diepe handelsrelatie in de toekomst. Om die nieuwe samenwerking uit te onderhandelen hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk een kleine twee jaar de tijd, eventueel te verlengen met nog eens twee jaar. In die overgangsperiode blijft Londen gebonden aan alle wetten en verplichtingen van de EU.

‘Hoewel niemand reden heeft voor blijdschap, is er één zaak die ik wil onderstrepen: in deze moeilijke tijd heeft de EU27 bewezen verenigd en solidair te zijn’, schrijft Tusk in zijn brief.

De grote vraag is hoe het Britse parlement oordeelt over het Brexitakkoord. De stemming is gepland voor medio december, tot nog toe lijkt het erop dat het Brexitakkoord wordt verworpen. In dat geval dreigt een harde Brexit, zonder de garanties en beloften uit het akkoord. Eventuele verzoeken van Londen opnieuw te onderhandelen over het Brexitakkoord, lijken weinig kansrijk. Volgens de EU27 zijn de grenzen van het haalbare bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden