Laatste oud-strijder was Duitsland bijna ontglipt

Als Duitsland de Eerste Wereldoorlog had gewonnen, zou het overlijden van de laatste veteraan groot nieuws zijn geweest. Over de betrokkene zouden eerbiedige stukjes zijn verschenen in de kranten....

Door Sander van Walsum

De annonce in de Hannoversche Allgemeine vermeldde de hoogtepunten van de juridische loopbaan van Kästner – die op 1 januari op 107-jarige leeftijd stierf – en diens 75-jarige huwelijk (waarmee hij een plaats in het Guinness Book of Records verwierf). Maar wat ongenoemd bleef, was het feit dat hij de laatste vier oorlogsmaanden van 1918 aan het Westelijk Front was gelegerd.

‘Het had maar een haar gescheeld, of het einde van een tijdperk zou volledig aan de Duitsers zijn voorbijgegaan’, schreef Spiegel Online. En Die Welt werd door de onachtzaamheid herinnerd aan het feit dat verliezers van de oorlog niet worden geacht hun doden te eren. Sterker: de Duitse overheid heeft zelfs niet eens een register van veteranen van 1914-1918 bijgehouden. Het kan dus niet helemaal worden uitgesloten dat er ergens in een Duits verzorgingshuis een nóg ouder lid van ‘de verloren generatie’ een anonieme dood wacht.

Hun lotgenoten die aan de andere zijde vochten, genieten de eeuwige dankbaarheid van de natie. Van de dood van de op een na oudste oorlogsveteraan van Frankrijk, Louis de Cazenave, hebben alle landgenoten kennis kunnen nemen. De oudste nog levende veteraan, de 110-jarige Lazare Ponticelli, heeft onlangs met een staatsbegrafenis ingestemd – ‘als eerbetoon aan mijn gevallen kameraden’.

Ponticelli heeft beduidend meer van de Eerste Wereldoorlog gezien dan de drie jaar jongere Kästner. De Duitser werd pas ingezet toen de oorlog voor Duitsland al verloren was. Als de meest memorabele gebeurtenis uit zijn fronttijd noemde hij zijn deelname aan de laatste door keizer Wilhelm II afgenomen parade.

Na de dood van Kästner zijn er vermoedelijk nog vijftien ‘actieve deelnemers aan de Eerste Wereldoorlog’ in leven – overwegend aan geallieerde zijde. De laatste overlevende aan de kant van Duitsland en zijn bondgenoten is waarschijnlijk een 107-jarige Oostenrijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden