Laatste munitiefabriek gaat dicht

De laatste munitiefabriek van Nederland gaat dicht. Eurometaal, dat onder meer granaatonderdelen en kogels voor luchtafweer en artillerie maakt, sluit zijn fabrieken in Zaandam en Bergen op Zoom....

Van onze verslaggever

Eurometaal is de voortzetting van het staatsbedrijf Artillerie-Inrichtingen (AI), dat al in 1679 werd opgericht. De Staat heeft nu nog een belang van 13 procent.

Na de val van de muur in 1989 en de ontspanning tussen Oost en West, liep het aantal opdrachten voor de Nederlandse munitiemakers snel terug. Kruitfabrikant Muiden Chemie was begin jaren negentig het eerste slachtoffer. In 1997 ging de Kruithoorn in Den Bosch failliet.

Eurometaal probeerde het tij nog te keren door zich te richten op deursloten en hoogrendementsketels, maar dat bood niet voldoende soelaas. De munitiefabrieken bleven een blok aan het been. De zware munitie van Eurometaal is niet geschikt voor crisis interventie, sinds begin jaren negentig de belangrijkste taak van het Nederlandse leger. Het ministerie van Defensie, de grootste klant, kocht zijn wapens daarom steeds meer in het buitenland.

In 1999 kreeg Eurometaal weer hoop toen de Duitse munitiefabrikant Rheinmetall een meerderheidsbelang in het bedrijf nam, maar de munitiefabrieken bleven verlies maken.

De directie vindt sluiting nu nodig wegens de 'geringe behoefte aan munitie in de afgelopen jaren en de verwachting dat hierin de komende jaren geen wezenlijke verandering zal komen', aldus een verklaring. 'Hierdoor verkeren de defensieactiviteiten in een structureel verliesgevende situatie.'

De andere fabrieken van Eurometaal Holding, de producent van verwarmingsketels Intergas en de gereedschapsmaker Eurometaal Heidel blijven voorlopig open. Rheinmetall zoekt hiervoor kopers.

Vakbond De Unie zegt teleurgesteld te zijn over de sluiting. Bestuurder Alex van der Molen stoort zich vooral aan de Nederlandse overheid, die volgens hem meer aandacht had moeten hebben voor het bedrijf: 'Defensie bestelt wel munitie in Israël, maar zorgt niet voor compensatieorders voor een bedrijf als Eurometaal.'

Volgens Van der Molen raakt Nederland nu zijn kennis van munitie kwijt. 'De industrie in Nederland draait toch al niet geweldig. Met iets meer aandacht van de overheid had dit bedrijf meer kans gehad.' Van der Molen hoopt nog steeds dat Eurometaal een deel van de activiteiten elders voort kan zetten.

Burgemeester Ruud Vreeman van Zaanstad heeft in juni al gezegd dat het bedrijf uit Zaandam weg moest. De fabriek staat volgens hem te dicht bij woonhuizen en winkels. Het ministerie van Defensie had een eigen opslagplaats op het terrein van Eurometaal al verplaatst naar 't Harde.

Opslagplaatsen van munitie en vuurwerk zijn sinds mei 2000 in opspraak na de vuurwerkramp in Enschede, waardoor 22 doden en honderden gewonden vielen.

Zaanstad wil op het terrein van Eurometaal, het zogenoemde Hembrugterrein, woningen bouwen in combinatie met bedrijfsruimte. Die plannen kunnen pas worden gerealiseerd als de gemeente het terrein van Eurometaal kan kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden