Laatste mijnwerkers Turkije gevonden, dodental op 301

De zoek- en reddingsoperatie in de Turkse steenkolenmijn waar eerder deze week meer dan driehonderd kompels de dood vonden na een explosie en brand is afgerond. De laatste twee vermiste mijnwerkers zijn gevonden. Dat heeft de Turkse minister van energie Taner Yildiz vandaag gezegd.

Redactie
De mijn in Soma waar de ramp plaatsvond. Beeld getty
De mijn in Soma waar de ramp plaatsvond.Beeld getty

Het dodental van de mijnramp in Soma, in het westen van het land, staat op 301. Bijna vijfhonderd kompels konden 13 mei aan de vuurhaard ontsnappen of zijn gered.

'Alle hoeken van de mijn zijn door een groot team uitgekamd en er is geen ander lichaam of levend persoon gevonden', zei Yildiz. 'Nu zullen we ons richten op onderzoek en op de vraag wat er met de productie zal gebeuren.'

De regering en het mijnbedrijf van wie de mijn is ontkennen dat de oorzaak van de ramp in Soma gezocht moet worden in nalatigheid. Vanuit de oppositie worden echter vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels. Een mijnwerker die de ramp overleefde, zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de kompels tijdig waren gewaarschuwd.

Politie slaags met betogers
In Soma eisen betogers het vertrek van de regering. Toen zij vrijdag tijdens een protestactie met stenen begonnen te gooien greep de politie met traangas en een waterkanon in.

'Geen kolen kunnen de kinderen verwarmen die hun vader in de mijn hebben verloren', stond op een van de protestborden te lezen. De menigte probeerde een mars te houden naar een standbeeld ter ere van mijnwerkers in het centrum van Soma. De politie blokkeerde daarop de route.

In het rouwende Soma is het sinds de ramp onrustig. Woensdag werd premier Recep Tayyip Erdogan belaagd door betogers toen hij de plaats bezocht. Een adviseur van de premier schopte zelfs een betoger die al op de grond lag. Erdogan zelf liet zich volgens sommige media zelf ook niet onbetuigd tijdens de opstootjes.

De Turkse regering ligt onder vuur omdat die ondanks waarschuwingen weinig heeft gedaan om de veiligheid in de mijnen te verbeteren. De mijnramp was het dodelijkste mijnongeluk in de geschiedenis van Turkije.

Een betoger wordt door Turkse agenten in de boeien geslagen in Soma vandaag. Beeld afp
Een betoger wordt door Turkse agenten in de boeien geslagen in Soma vandaag.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden