Laatste loodjes in Libië

Bij alle twijfels over de toekomst is de verdrijving van Kadhafi en de zijnen een zeer heuglijke gebeurtenis.

PAUL BRILL

De vreugde over de snelle inname van Tripoli door de Libische opstandelingen werd gisteren enigszins getemperd door de tegenstand die Kadhafi-getrouwe troepen bleven bieden in een deel van de stad. Het is te hopen dat dit achterhoedegevecht - want dat is het - snel voorbij zal zijn, want hoe meer bloed er vloeit en hoe langer het gezagsvacuüm duurt, hoe groter de kans is op chaotische toestanden en oncontroleerbare wraakacties.

Deze zorgen nemen niet weg dat de ineenstorting van het bewind-Kadhafi gevierd mag worden als een zeer heuglijke gebeurtenis. Het was een bewind dat was doortrokken van repressie en megalomanie. De 'Broeder Leider' heeft vele duizenden Libiërs laten uitmoorden, duldde geen oppositie, bevoordeelde zijn eigen clan en zadelde het land op met uiterst warrige theorieën over de maatschappelijke orde en het mondiale bestel. Dat hij op een gegeven moment eieren voor zijn geld koos, zijn nucleaire bewapeningsprogramma schrapte en toenadering zocht tot het Westen, doet niets af aan het feit dat hij wezenlijk niet deugde en dat zijn val voor Libië en het Midden-Oosten een ware bevrijding is.

Na Ben Ali in Tunesië en Mubarak in Egypte bijt opnieuw een Arabische tiran in het zand. Bij alle twijfels over de duurzaamheid van de zogeheten Arabische Lente betekent dat alleen al een enorme omslag voor een regio waar de dictatuur decennialang kind aan huis was.

Op de - nog altijd schimmige - Nationale Overgangsraad in Libië rust nu de taak te laten zien dat de verdrijving van Kadhafi waarlijk het einde van een tijdperk is. Gelet op het feit dat het zo vroeg en zo duidelijk kleur heeft bekend bij de opstand, heeft het Westen er alle belang bij dat de vrijheidslievende krachten prevaleren. Hulp en bijstand zijn geboden, pressie is toegestaan, maar de regie behoort in Tripoli te worden gevoerd. Dus geen grondtroepen zolang Libië er niet zelf nadrukkelijk om vraagt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden