Laatste lid Bende van Vier overleden

Het laatste lid van de Bende van Vier, het Chinese leiderskwartet dat tijdens de Culturele Revolutie jarenlang een meedogenloze terreur aanvoerde tegen andersdenkenden, is dood....

Van onze correspondent Hans Moleman

Yao, zoon van een linkse schrijver en zelfliteratuurcriticus, werd in 1966 een bondgenoot van Mao toen deChinese leider tijdelijk van Peking naar Shanghai verhuisde om de strijd aan te binden met rivaliserende kampen binnen deCommunistische Partij.

Samen met Mao's vrouw Jiang Qing en twee anderen vormde Yaoeen groepje van vier naaste vertrouwelingen, die 'alsschoothondjes' het vuile werk voor Mao opknapten, zoals diensvrouw later tijdens haar proces verklaarde. Yao gaf met eenartikel vol kritiek op een te liberaal geacht toneelstuk hetstartschot voor de revolutie, een gewelddadige periode van tienjaar waarin honderdduizenden Chinezen de dood vonden.

Het kwartet werd na Mao's dood in 1976 gearresteerd bij eenonbloedige machtsgreep in de partij. De leden van de 'Bende vanVier', zoals ze voortaan in de staatsmedia zouden heten, werdentot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Yao was de enige diezijn cel levend verliet. Hij kwam in 1996 vrij. Mao's vrouwverhing zich in 1991, de twee andere leden overleden in hetgevangenishospitaal aan kanker.

Het is in oktober precies veertig jaar geleden dat deCulturele Revolutie begon. De kans dat er in de Chinese mediaveel aandacht aan wordt besteed is gering: de periode behoort nogsteeds tot de taboe-onderwerpen. De partij is bang dat hetpubliekelijk etaleren van haar eigen foute verleden haarmachtspositie in gevaar kan brengen.

China's leiders hebben vanaf 1978 ingrijpende economischehervormingen doorgevoerd die haaks staan op Mao's collectievegedachte, maar verder hebben ze de teugels weinig laten vieren.Mao wordt officieel nog steeds geëerd als een 'vader desvaderlands' die overwegend goed heeft gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden