Laatste Landmachtdag een van gebulder en stilte

WEZEP (ANP) - Ruim 90.000 mensen bezochten de drie Landmachtdagen in het Noord-Gelderse Wezep. Dit maakte een woordvoerder van de landmacht bekend na afloop van de laatste dag. Het evenement werd overschaduwd door het overlijden van een militair tijdens een demonstratie op de tweede landmachtdag.

Met militair eerbetoon is zaterdag stilgestaan bij het overlijden van sergeant eerste klasse Michel Meijers. De militair verongelukte afgelopen zaterdag bij een demonstratie met een helikopter.

Na een demonstratie met pantservoertuigen en tanks werd zaterdag een minuut stilte gehouden ter ere van de overleden sergeant. Aanwezige militairen en een delegatie van het 12 Luchtmobiele infanteriebataljon brachten de eregroet door richting publiek te salueren. Daarbij werd een foto van Meijers getoond. Het kazerneterrein, enkele minuten eerder nog opgeschud door het gebulder van tanks, beleefde het stilste moment van de Landmachtdagen.

Onderzoek

Door de verwachte weersomstandigheden werd de demonstratie van de middag, dezelfde die Meijers de week ervoor fataal werd, afgelast. De benodigde helikopters moesten vanuit Limburg komen waar zojuist het onweer was losgebarsten. De onheilspellende buien die over het land trokken meden uiteindelijk Wezep waar slechts een spatje regen viel.

Inmiddels zijn er vijf onderzoeken opgestart naar de omstandigheden die geleid hebben tot het overlijden van de militair die donderdag werd begraven. De Arbodienst Defensie doet een onderzoek om te leren van eventueel gemaakte fouten. Verder wordt er onderzoek gedaan door de Koninklijke Marechaussee, de Arbeidsinspectie, de Militaire Luchtvaart Autoriteit en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden