Laatste kwartaal drukt jaarwinst van Philips

Elektronicaconcern Philips heeft door een slecht verlopen laatste kwartaal een lagere winst geboekt in 1998. Terwijl de omzet nog licht..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

steeg, moest een fors verlies worden geboekt in het vierde kwartaal. De zaktelefoondivisie die momenteel wordt gereorganiseerd was de voornaamste veroorzaker van ellende.

Het concern kon wel profiteren van een eenmalige meevaller van 10,7 miljard uit de verkoop van zijn muziekuitgeverij PolyGram. Met de verkoop levert Philips echter ook winst in. In 1998 droeg PolyGram nog 462 miljoen gulden bij aan het resultaat.

De winsthalvering in 1998 bracht topman Cor Boonstra niet van zijn stuk. 'Ondanks de financiële crises in verschillende werelddelen en de problemen bij onze mobiele telefonieactiviteiten, zitten we exclusief bijzondere lasten op een nagenoeg gelijk resultaat als in het recordjaar 1998', zei hij in een toelichting. 'We doen wat we beloofd hadden en presteren bovendien beter dan onze voornaamste concurrenten; onze marktaandelen zitten dan ook behoorlijk in de lift.'

Een verkoudheid zat de topman dwars, en af en toe moest hij naar woorden zoeken tijdens de toelichting die in het Engels werd afgewerkt. Af en toe kwam hij echter stevig uit de hoek, bijvoorbeeld

toen hem werd gevraagd of hij soms trots was op de tegenvallende cijfers. 'We zijn trots op de maatregelen die we hebben genomen', zei

hij over de kostbare reorganisaties.

Met uitzondering van Europa boekten alle regio's lagere resultaten. In Latijns-Amerika was zelfs sprake van een omzetdaling. Die kwam nagenoeg geheel voor rekening van Brazilië, waar de verkopen 14 procent inzakten.

In 1999 wordt alles beter. Boonstra streeft - beloven deed hij niets - naar een winstgroei van tenminste 10 procent ten opzichte van 1997.

Met een zwak eerste halfjaar zal dat waarschijnlijk niet gemakkelijk worden.

Het bedrijf verhoogde zijn dividend met twee dubbeltjes tot 2,20 gulden. 'Wij hebben vertrouwen in de toekomst', zei de financiële directeur Jan Hommen. De enorme pot met goud die Philips beheert na de verkoop van kroonjuwelen als PolyGram, wordt mogelijk gebruikt voor een nieuwe ronde van aandeleninkoop, merkte Boonstra op.

Ook kondigde Philips aan dat president-commissaris Floris Maljers 'op

eigen verzoek' zou terugtreden. Hij wordt opgevolgd door Lo van Wachem, die ook president-commissaris is van Shell. Maljers' vertrek wakkerde speculatie aan over Boonstra's eigen pensioenwensen. 'Ik denk iedere dag aan stoppen', grapte hij, maar liet in het midden hoelang hij nog wil aanblijven.

Onder andere door de verkoop van bedrijven als PolyGram daalde het personeelsbestand met ruim 18 duizend, maar als het effect van deze verkopen buiten beschouwing zou worden gelaten, was de daling krap zevenduizend. In Nederland liep de werkgelegenheid terug met ruim 1500 medewerkers tot 44.476.

De vakbonden reageerden verdeeld op de Philips-resultaten. Volgens CNV Metaal en elektro maakt zich vooral zorgen om de afkalving van de

werkgelegenheid in Nederland. De Unie noemt de jaarcijfers ronduit slecht. 'Boonstra heeft over 1998 geen enkele doelstelling weten te realiseren', sneerde Unie-bestuurder Daan Hermes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden