'Laatste keer dat ik een vaste baan had was in 1996'

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van vrijdag 10 april.

Thuiswerkster. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Thuis werken? Doen wat je gezegd wordt!

Brief van de dag

Het artikel 'Meerderheid senaat voor werken vanuit huis' (Ten eerste, 8 april) maakt me woest. Ik ben hoogopgeleid (ingenieur) en weet uit ervaring dat dit allemaal gezever en symboolpolitiek is. De laatste keer dat ik een vaste baan had was in 1996. Sindsdien heb ik alleen maar tijdelijke contracten gehad, met als klap op de vuurpijl dat de laatste twee overeenkomsten een looptijd van (geloof het of niet) één week hadden, en telkens weer verlengd werden met een week dus met een zekerheidshorizon van twee weken, waarna je gewoon weer op de keien kan staan. Wie heeft of schept nu de illusie dat je het onder deze omstandigheden aan zult durven bij je werkgever eisen te stellen? 'Ik wil graag thuis en/of minder gaan werken?' Resultaat: je kunt gaan, voor jou tien anderen!

Het recht om te vragen meer of minder te werken wordt verruimd. In plaats van dat verzoek iedere twee jaar in te dienen, wordt dat één jaar. Mooi! Daar heb je wat aan als de looptijd van je arbeidsovereenkomst een week is. Hoogleraar arbeidsrecht Barend Barentsen zegt: 'Werkgevers hebben wel wat uit te leggen'.

Wát een onzin als je mensen er per week uit kunt flikkeren! Hoogleraar Evert Verhulp zegt: 'Werkgevers zijn pragmatische mensen.' Nou, dat klopt: ze zorgen er voor dat álle voordelen aan hún kant liggen en dat de 55-jarige hoogopgeleide werknemer geen enkel recht kan opbouwen. Kamerlid Heerma zegt: 'Hoger opgeleiden zijn mondiger dan laagopgeleiden.' Heb je wat aan als je arbeidsovereenkomst per week kan worden opgeblazen. Wat doe je dan als mondige hoogopgeleide: je bek houden, slikken en doen wat je gezegd wordt. Niks meer en niks minder.

Guus van Bronswijk, Haarlem

Slecht bezig, ING

Het is bijna komisch dat ING nog net voor 1 juli tientallen uitzendkrachten de laan uitstuurt, omdat men vreest dat de bank enkele duizenden euro's per jaar kwijt zal zijn aan ontslagvergoedingen (Ten eerste, 9 april).

Niet alleen lijkt het mij dat zo de dagelijkse gang van zaken bij de bank direct ernstig verstoord raakt doordat nieuwe uitzendkrachten moeten worden ingewerkt, elke nieuwe uitzendkracht zal met een scheef oog andere vacatures in de gaten houden, want na 1 juli kunnen ze van de ene op de andere dag weer op straat staan.

Continuïteit lijkt mij - als niet bedrijfskundige - toch van wezenlijk belang, daar kan dan wel een paar duizend euro risico tegenover staan. Was diezelfde bank maar net zo voorzichtig en kritisch geweest toen het om miljarden ging en men waardeloze financiële producten kocht. Bij de ING is de Angelsaksische bedrijfsvoering kennelijk tot in het absurde doorgevoerd, inclusief het principe van penny wise and pound foolish.

Fred Versteeg, Leiden

Burger als Batman

Een aantal organisaties lijkt Hollywood-achtige situaties voor ogen te hebben: een superheld-burger die in de trein opspringt om een arme conducteur te beschermen tegen zijn agressieve belager.

'Een cursus van een half uur' is genoeg om alles, behalve 'volstrekte idioten', te beteugelen, geven leden van de stichting SVM aan (Ten eerste, 8 april). Het lijkt hierdoor bijna onzinnig dat er zoveel geld wordt geïnvesteerd in het opleiden van beveiligings- en politiepersoneel.

Als ex-slachtoffer van zinloos geweld weet ik wel beter: je weet niet of iemand als een 'volstrekte idioot' zal reageren. En het kwaad is al geschied voordat de omgeving kan ingrijpen. Uit zelfbescherming denk ik sinds die tijd een tweede keer na voordat ik mij bemoei met een situatie waar iemand zich agressief gedraagt.

Een cursus van een half uur zal daar geen verandering in brengen.

Jochem Bonarius, De Bilt

We gaan rails vegen

Goed idee om een treinpassagier aan te wijzen die de belaagde conducteur kan ontzetten. Ik stel voor om daarenboven passagiers aan te wijzen om te helpen bij het waarnemen van rode seinen, het schoonvegen van rails bij bladeroverlast, het ontdooien van vastgevroren wissels en het vastknopen van gebroken bovenleidingen.

Jan van Laarhoven, Goirle

Nooit hoeven treinen

Hoewel de mishandeling van treinpersoneel zo veel mogelijk moet worden aangepakt, is mijn mening dat de burger in de trein dit moet regelen, wel heel makkelijk gezegd door iemand die nooit met de trein in Nederland hoeft te reizen: Pieter van Vollenhoven.

G. Pongers, Rotterdam

Hooggeleerde, denk eerst na

In zijn betoog 'Bestuurder is zijn geld wel degelijk waard' (O&D, 9 april) stelt de hooggeleerde Jan Bouwens, dat uit onderzoek is gebleken, dat ondernemingsprestaties mede afhankelijk zijn van de privé-omstandigheden van de CEO. Samengevat: de ondernemingsprestaties dalen aanmerkelijk indien de CEO geconfronteerd wordt met het verlies van naaste familieleden. Voorstelbaar.

Een CEO is ook een mens. Maar dat dit een hoog salaris voor een bestuurder rechtvaardigt is wetenschap van de koude grond. Ook bij een minder hoog salaris zullen dergelijke omstandigheden het ondernemingsresultaat negatief beïnvloeden.

Ik zou de hooggeleerde willen verzoeken eerst goed na te denken. Het pleit eerder voor een lager salaris, want als een ondernemer wordt getroffen door dergelijke droevige omstandigheden, dalen de ondernemingsprestaties.

Om zich in te dekken tegen zulke verliezen zou een onderneming een bestuurder eerder een lager dan een hoog salaris moeten bieden. Maar dat is wetenschap van dezelfde koude grond.

Carl Richters, Lochem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden