Laatste kans op gratis vervanging asbestwegen

Eigenaren van mogelijke asbestwegen in Gelderland en Overijssel hebben vanaf komende maandag nog vijf weken de kans om hun weg voor kosteloze sanering aan te melden bij het ministerie van Milieu....

De problematiek van asbestwegen is in de beide oostelijke provincies groter dan elders in het land, omdat in Goor en in Harderwijk asbestfabrieken hebben gestaan. Tal van wegen zijn met afval van de asbestproductie verhard en blijken nu een risico voor de gezondheid.

In het Overijsselse Goor stond asbestfabriek Eternit. Eind 2005 bleek uit een onderzoek, dat in de omgeving van het Twentse plaatsje tussen 1989 en 2003 dertig mensen zijn overleden na blootstelling aan met asbest verharde wegen. Long- en buikvlieskanker komen rond Goor veel vaker voor dan normaal en kunnen veroorzaakt worden door contact met asbest.

Milieuonderzoeksbureau Geofox is bezig met een inventarisatie van de al bekende problematiek in de omgeving van Eternit en Asbestona (Harderwijk). Maandag maakt het bureau bekend wat de sanering van die wegen gaat kosten.

Op die dag opent staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) een tijdelijk asbestloket in Harderwijk. Eenzelfde loket gaat ook in de gemeente Hof van Twente open, terwijl mensen verdenkingen van asbest ook kunnen melden op www.meldasbest.nl.

Aangemelde wegen en terreinen worden onderzocht. Bij aantreffen van asbest volgt een bodemonderzoek en eventuele sanering op kosten van het Rijk. Op 1 januari 2010 moeten alle wegen schoon zijn. Wie verzuimt een met asbest verharde weg aan te melden en na 1 juli door de Inspectie VROM wordt betrapt, wordt strafrechtelijk vervolgd, aldus de provincies. Bovendien moeten de eigenaren van niet-aangemelde wegen zelf opdraaien voor de kosten van schoonmaak en vervanging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden