Laatste kans om kookproces Ferran Adrià te ontdekken

Ferran Adrià, de wereldberoemde chef van het Spaanse elBulli, probeert sinds het sluiten van dat restaurant in 2011 alles te weten te komen over smaak. Onder andere door tekeningen, recepten en bestek krijgen we zijn kookproces te zien. De tentoonstelling die deze component van Adrià's keuken bij elkaar brengt is nog tot 3 juli te zien in het Marres Maastricht.

Ferran Adrià. Beeld epa

De tekeningen waren eerder te zien in The Drawing Center in New York. De directeur van dat museum dacht dat Valentijn Byvanck, curator van het Marres, geïnteresseerd zou zijn in een expositie over Adrià.

Byvanck was dat inderdaad, maar wilde méér dan alleen tekeningen. Maandenlang bezocht hij Adrià in Spanje. Uiteindelijk won hij zijn vertrouwen, waardoor hij naast tekeningen ook een receptenkamer, bestek en een documentaire kan laten zien.

Met dit alles wil Adrià 'het koken tot in de haarvaten doorgronden', zegt de curator. Veel glazen vitrines en een spiegelvloer creëren het effect van een 'zwevende balzaal', wat meteen Byvancks favoriet is: 'De zaal is het pièce de résistance van de tentoonstelling.'

Het Marres is het enige Europese museum dat deze expositie toont.

Ferran Adrià - Notes On Creativity t/m 3 juli, Marres Maastricht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden