Laatste kans in Londen op een olympisch kampioen met baret

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Voor het laatst zullen leden van de Defensie Topsport Selectie meedoen aan de Olympische Spelen, over drie weken. Het ministerie van Defensie ontslaat eind dit jaar de vijf atleten van de eigen DTS, vanwege grootschalige bezuinigingen bij het defensie-apparaat.

Per 1 december wordt de Topsport Selectie opgeheven, schrijft Hillen de Tweede Kamer in een brief. Hij belooft de vijf sporters hulp bij het vinden van nieuw werk. Dankzij de DTS waren zij verzekerd van een maandelijks inkomen, terwijl ze hun tijd vooral aan trainingen en wedstrijden konden besteden.

De judoka's Guillaume Elmont en Elisabeth Willeboordse, atleten Gregory Sedoc en Bram Som en geweerschutter Rolf van der Velde zijn de laatst overgeblevenen van de topsportselectie. Die werd in 2003 opgericht rond Mark Huizinga en andere atleten met een A-status, uit sporten die bij de krijgsmacht van pas kunnen komen.

De olympisch judokampioen van 2000 was al vanaf 1997 werkzaam bij defensie. Huizinga: 'Mijn olympische titel was de directe aanleiding voor het oprichten van de DTS. Er was toen veel meer geld beschikbaar om zo'n project op te starten.' Dit ondanks protesten van de bevelhebbers.

Toenmalig staatssecretaris Van der Knaap droomde met Erica Terpstra, destijds voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, hardop over een 25 man sterke topsportselectie. De teller stokte bij twintig, waarbij turner Yuri van Gelder en judoka's Deborah Gravenstijn naast Huizinga voornamen boegbeelden waren van de DTS.

Na de Spelen van 2008 werd het aantal sporters teruggebracht tot vijf. Daarmee werd het steeds moeilijker om jongeren te enthousiasmeren voor een baan bij Defensie. Huizinga: 'Het rendement van zo'n clubje wordt wel erg klein, zeker als ook de coördinator is vertrokken. Topsporters alleen zijn niet genoeg om defensie te promoten, iemand moet dat wel in goede banen leiden.'

Diegene, Kees Meijll, vertrok naar de Politie Topsport Selectie, omdat zijn contract bij de DTS in 2012 niet werd verlengd. En het feestelijke uitzwaaimoment van de sporters die Defensie bij de Spelen van Peking vertegenwoordigden, zal voor Londen niet worden herhaald.

'We zwaaiden ze toen met tanks en al uit. Daar is geen geld meer voor. De tanks hebben we trouwens ook al niet meer', aldus woordvoerster Sündüz Çelen.

Zo sneefde de droom van Van der Knaap, later in stand gehouden door zijn opvolger Jack de Vries, negen jaar na dato. Bezuinigingen treffen het defensieapparaat hard en natuurlijk kunnen de topsporters de dans niet ontspringen, zegt Willeboordse. Dat de selectie aan zijn laatste (olympische) bestaansjaar bezig is, kwam voor geen van de leden als een verrassing. Willeboordse, Elmont en Sedoc zijn geplaatst voor de Spelen in Londen, Som rest morgen een laatste kans op kwalificatie.

'We wisten dat het einde eraan zat te komen', zegt Willeboordse. 'Al vind ik het bekendmaken van het nieuws, een maand voor de Spelen, nogal een lullig gekozen moment.'

Volgens het ministerie van Defensie moet de Kamer zo snel mogelijk worden geïnformeerd bij een besluit van de minister. 'En we vonden het ook niet eerlijk dat sporters er via anderen mee zouden worden geconfronteerd. Maar hun boosheid snap ik wel', zegt woordvoerder Çelen.

Som: 'Het fundament onder mijn loopbaan wordt weggeblazen. Ik had er al wel rekening mee gehouden, maar het is toch een zure appel.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden