Laatste Kamerdag van minuut tot minuut: 'Mensen houden niet van gekift'

Tot ver na middernacht was de Tweede Kamer gisteren druk met de laatste debatdag voor aanvang van het zomerreces. Heel veel zaken stonden op de agenda, van spektakelstuk JSF tot de weigerambtenaar. Lees het verslag van de politieke marathon hier terug van minuut tot minuut.

Campagneleider van het CDA Sybrand van Haersma Buma (M) geeft samen met partijgenoten Mona Keizer (2eR), Madeleine van Toorenburg (R) en Sander de Rouwe (L) het startsein voor hun verkiezingscampagne.Beeld anp

01.35 uur Dikke punt erachter. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet sluit de vergadering. Het is geen nieuwe recordbijeenkomst geworden - dan had de Kamer nog een paar uur moeten doorvergaderen. Verbeet maakt van de gelegenheid gebruik door haar collega's op te roepen 'uit te rusten en elkaar een beetje heel te laten in de verkiezingscampagne'. Verbeet: 'Mensen houden niet van gekift. Echt, ik meen het.'

01.30 uur
Iemand nog benieuwd naar de Crisis- en herstelwet? Daardoor kunnen bouwprojecten sneller worden uitgevoerd. Per 1 januari 2014 zou de wet aflopen, maar de Kamer vindt dat hij van kracht kan blijven tot de nieuwe Omgevingswet er is, waarin veel regelgeving op dit gebied wordt samengebald. Dat wordt op zijn laatst 2017, is de verwachting.

01.19 uur
Ha, daar is dan de weigerambtenaar. De Kamer wil ervan af. De motie van Ineke van Gent (GroenLinks) haalt een ruime meerderheid. Minister Spies (Binnenlandse Zaken) heeft al aangegeven dat de motie in de praktijk niet uitvoerbaar is, maar Van Gent geeft aan dat ze erop rekent dat het kabinet de Kamer voor 1 augustus per brief meedeelt hoe haar voorstel handen en voeten krijgt.

01.10 uur
De Kamer worstelt zich nog maar eens door een grote berg klein grut. We weten nu dat voor de Cultuurkaart een eenmalige bijdrage van 600.000 euro wordt uitgetrokken om de begroting van volgend jaar rond te krijgen. Even slikken voor staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur), die vindt dat het initiatief om cultuur over te brengen op jongeren op eigen benen moet kunnen staan.

00.59 uur
Het spektakelstuk zit erop: een meerderheid van de Tweede Kamer is zojuist akkoord gegaan met de motie die verdere Nederlandse deelname aan het JSF-project moet tegenhouden. 77 Kamerleden steunen de motie, 71 zijn tegen. Hier meer details.

23.57 uur
De motie van Wantrouwen die Kamerlid Marianne Thieme had ingediend tegen minister Schippers en staatssecretaris Bleker is verworpen. Alleen de Partij voor de Dieren stemt voor.

De bewindslieden verlaten gelijk de Kamer. Voorzitter Verbeet wenst hen 'een fijn reces'.

23.53 uur Oud-PVV-Kamerlid Hernandez vraagt op twee onderwerpen hoofdelijke stemming aan. Een zucht klinkt door de Kamer. De moties waar hoofdelijk over gestemd moet gaan worden, gaan over de JSF.

23.47 uur
De Kamer loopt langzaam maar zeker vol. De stemmingen staan op het punt van beginnen. Ineke van Gent wil wat papieren op een bankje gooien, maar ze mist. Toch de alcohol? Of de spanning? Het zijn immers de laatste minuten van Van Gent in de Kamer.

Het kan ook gewoon zijn dat het lastig is om een stapeltje papieren op een bankje te gooien.

23.05 uur
De stemmingen beginnen nu om 23.45 uur. Veel eerder dan oorspronkelijk was verwacht. De Kamerleden kunnen rond een uur of 01.00 naar het Nieuwspoort-feest.

22.38 uur
Er was vooraf bij sommigen wat angst dat de Kamerleden laveloos in de bankjes zouden hangen (immers: traditionele barbecue! Nieuwspoortfeest!), maar op Twitter zijn in elk geval de CDA-Kamerleden keurig, netjes, en braaf.

'Straks stemmen, helder van geest! Ook wat waard', meldt Madeleine van Toorenburg.

'In extra fractievergadering nemen we 18 pagina's stemadviezen door. Allemaal vandaag ingediende moties', schrijft Pieter Omtzigt.

21.59 uur En daar is stemmingslijst nummer 7. Slechts 28 pagina's vol amendementen en moties. Tegen de tijd dat de Kamerleden zijn bij:

' 59. Stemmingen over: moties ingediend bij het VAO Water
-de motie-Grashoff over de verkorte zomerbedverlaging
-de motie-Grashoff c.s. over een verbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen'

zullen de politici wellicht wat melig zijn geworden.

21.05 uur Er hangt sowieso nostalgie in de lucht. Vertrekkend Kamerlid Mirjam Sterk eet 'voor het laatst' een ijsje met Tofik Dibi. Al zou het natuurlijk nog best kunnen dat Sterk volgend jaar minister is - dat zou haar 'best leuk' lijken, zo biechtte ze onlangs op - en Dibi alsnog in de Kamer komt. Al moet GroenLinks bij de verkiezingen dan beter scoren dan nu in de peilingen.

21.04 uur
Volgens Harry van Bommel van de SP heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zich bediend van een 'oude voorzitterstruc': 'doen alsof t heel laat wordt en zo de sprekers kort houden. We gaan Gerdi Verbeet nog missen. Wie mie haar opvolgen?'

20.01 uur
Zouden de Kamerleden zo veel behoefte hebben aan vakantie? Het tijdstip van de laatste beraadslagingen wordt vroeger en vroeger. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman twittert: 'Ene na andere debat verdwijnt van agenda. En wat er wel staat gaat sneller. Straks zijn we nog eerder klaar dan #raad030'

18.10 uur: Het record van langste vergadernacht gaan we waarschijnlijk niet halen, maar inmiddels is wel het 11de herziende vergaderschema rondgestuurd. (overigens 10 minuten na het 10de herziende schema.)

Conclusie: laatste overleg zou om 23.15 uur moeten beginnen. Daarna moet er nog - lang - gestemd worden. Maar tussen 01.00 en 02.00 uur zou het toch echt vakantie moeten zijn voor de Kamerleden.

17.26 uur:
Waarom vergadert de Kamer eigenlijk morgen niet gewoon verder? Lees het hier.

17.15 uur: Minister Hillen verdedigt de JSF

In de Troelstrazaal vergadert de Kamercommissie voor Defensie over de JSF. Een meerderheid wil inmiddels uit het project stappen. VVD en CDA zijn juist uitgesproken voorstanders van de nieuwe straaljager. Minister Hans Hillen van Defensie verdedigt de JSF. 'Het heeft ook heel lang geduurd voordat de Betuwelijn er was, die loopt nu als een tierelier. Als wij uit de testfase van de JSF zouden stappen, staat waarschijnlijk Noorwegen te dringen om erin te mogen.'

15.45 uur: Kiekjes van de parlementaire barbecue op het Binnenhof
Traditiegetrouw wordt op de laatste dag van het parlementaire jaar een barbecue gehouden op het Binnenhof. Zie hieronder enkele smakelijke plaatjes.

CDA-Kamerlid Ad Koppejan eet een stukje vlees tijdens de traditionele Binnenhof Barbecue in Den Haag. Met de barbecue wordt door de Tweede Kamer het zomerreces ingeluid.Beeld anp
VVD'er Ton EliasBeeld ANP
Jan Nagel van 50Plus
CDA'er Henk Jan OrmelBeeld ANP
Kamervoorzitter Gerdi VerbeetBeeld ANP
VVD'er Willibrord van BeekBeeld ANP

15.29 uur: Fret onder de motorkap en weer tijdswinst
Voor de negende keer is het vergaderschema van vandaag aangepast. En alweer boekt de Kamer tijdswinst door bijvoorbeeld spreektijden te verkorten, het laatste debat moet nu beginnen om 23.15 uur vanavond.

Intussen zijn sommige mensen op het Binnenhof druk doende om een fret uit de motorkap van minister Henk Kamp te halen. Die fret zou daar losgelaten zijn door een activist, overigens pas toen de minister niet meer in de auto zat.

Fractievoorzitter Van Haersma Buma tijdens het CDA-congres van afgelopen weekend.Beeld anp

15.15 uur: CDA roept op tot samenwerking met PvdA
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden economische problemen op te lossen. In een interview met NRC Handelsblad roept Buma vandaag de PvdA op om vanuit het midden de partijen op de flanken, zoals PVV en SP, te bestrijden, meldt persbureau ANP. 'Politieke flanken lossen de crisis niet op', benadrukte de CDA-leider dezelfde middag nog eens op Twitter.

De relatie tussen het CDA en de PvdA raakte na de val van het laatste kabinet-Balkenende nog ernstig bekoeld. Maar Buma zegt nu open te staan voor samenwerking met de sociaaldemocraten.

Minister Jan Kees de Jager van Financien tijdens het Kamerdebat over de voorjaarsnota en de plannen van de Kunduzcoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, gisteren.Beeld ANP

14.35 uur: JSF-debat van start, meerderheid kamer wil uit project
CDA-Kamerlid Raymond Knops is voorstander van de JSF-straaljager en verwijt de linkse partijen van draaien. 'Volgens mij denkt links: liever één joint in de hand, dan tien strike fighters in de lucht.'

14.23 uur: Schema voor achtste keer gewijzigd, mét tijdswinst

Inmiddels is het vergaderschema voor de achtste keer herzien, hier is de oude versie nog te bekijken. Goed nieuws voor de mensen die opzagen tegen diep nachtwerk: het laatste debat staat nu gepland om 00.15 uur. Dat was 03.30 uur. Er wordt wel bij het nieuwe schema vermeld dat het 'richttijden' betreffen.

13.30 uur: Geert Wilders zit vijfduizend dagen in de Tweede Kamer
In het debat over de Eurotop feliciteert D66-fracteleider Alexander Pechtold zijn collega Geert Wilders van de PVV met zijn jubileum van vijfduizend dagen in de Kamer. Een erg vriendelijke felicitatie is het niet, hij verwijt Wilders dat die met een 'slap motietje' komt, in plaats van met een motie van wantrouwen voor de minister van Financiën.

13.00 uur: Debatten over Eurotop en weigerambtenaar
Momenteel debatteert de Kamer plenair over de Eurotop van afgelopen donderdag en vrijdag. De Kamer wil uitleg over de in Brussel gemaakte afspraken. Rutte zou te veel hebben weggegeven, zo luidt de kritiek. Volg het hier in ons liveblog.

In een commissiezaal wordt tegelijkertijd gediscussieerd over de weigerambtenaar. Een meerderheid van de Kamer wil een einde maken aan het fenomeen.

12.30 uur: Verbeet lanceert de Stemmentracker
De organisatie ProDemos presenteert vandaag een nieuwe stemwijzer: de Stemmentracker. Niet op basis van verkiezingsbeloften, maar op basis van stemgedrag in de Kamer kunnen mensen ontdekken met welke partij zij overeenkomsten hebben. De nieuwe applicatie werd gelanceerd door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Benieuwd welke partij stemt zoals jij dat zou doen? Kijk hier.

12.20 uur: Zesde nader herzien schema
De persvoorlichting van de Tweede Kamer stuurt zojuist een nader herzien dagschema, het zesde in drie dagen. Het laatste debat volgens het laatste schema staat gepland om 3.30 uur vannacht.

11.58 uur: 'Een gekkenhuis'

In de Volkskrant van vandaag blikt scheidend Kamerlid van de VVD Willibrord van Beek vooruit op de dag van vandaag, en terug op de eveneens hectische dag van gisteren. 'Een gekkenhuis', noemt Van Beek het. 'Het is drukker dan anders voor het zomerreces. Nu hebben we niet de keuze om besluiten over de vakantie heen te tillen, want dan zijn er verkiezingen.'

De CDA-fractie in de Tweede KamerBeeld ANP

10.45 uur: Debat over Eurotop
De Tweede Kamer debatteert nu over de Eurotop van vorige week donderdag en vrijdag. Daar werd besloten tot een Europees bankentoezicht en de mogelijkheid om staatsobligaties rechtstreeks op te kopen uit de noodfondsen EFSF en ESM. Meerdere partijen in de Kamer hebben kritiek op premier Rutte, die in Brussel te veel zou hebben ingeleverd. Ook regeringspartner CDA verweet de premier dat hij zich had laten meeslepen door de andere Europese leiders.

CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma wil weten van het kabinet of er een verdragswijziging aangaande het permanente noodfonds ESM nodig is, nu de mogelijkheden van het fonds zijn uitgebreid.

9.55 uur: De agenda

Zie hieronder het schema voor vandaag. De debatten en stemmingen zijn live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

SCHEMA DONDERDAG 5 JULI

09.00 uur - STEMMINGEN (over aangehouden onderwerpen bij de stemmingen van dinsdag 3 juli en over de onderwerpen op de agenda van woensdag t/m het debat over de Voorjaarsnota 2012)

10.15 uur - Debat over de uitkomsten van de Europese Top (5 minuten spreektijd per fractie )

Regeling van werkzaamheden

13.30 uur - VAO Asiel en terugkeer (AO d.d. 20/06) (minister I&A)

13.50 uur - VAO Centraal orgaan opvang asielzoekers (AO d.d. 28/06) (minister I&A)

14.10 uur - VAO Stroomlijning en asiel minderjarigen (AO d.d. 3/7) (minister I&A)

14.30 uur - VAO Wapenexportbeleid (AO d.d. 5/7) (staatssecretaris EL&I + minister BuZa ) (onder voorbehoud)

14.50 uur - VAO Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) (minister BuZa )

15.10 uur - VSO Zuidas (32 668, nr. 3) (minister I&M)

15.30 uur - VAO MIRT (AO d.d. 28/06) (minister I&M)

15.50 uur - VAO Openbaar Vervoer (AO d.d. 27/06) (minister I&M)

16.10 uur - VAO PGB (AO d.d. 26/06) (staatssecretaris VWS )

**16.30 uur - VAO Toekomst AWBZ (AO d.d. 4/7) (staatssecretaris VWS )

16.50 uur - VAO Stelselherziening Jeugdzorg (AO d.d. 20/06) (staatssecretarissen VWS + V&J)

17.10 uur - VAO Reclassering (AO d.d. 13/06) (staatssecretaris V&J)

17.30 uur - VAO Gevangeniswezen (AO d.d. 28/06) (staatssecretaris V&J))

17.50 uur - VAO Tbs (AO d.d. 14/06) (staatssecretaris V&J)

18.10 uur - VAO Belastingdienst (AO d.d. 27/06) (staatssecretaris Fin )

**18.30 uur - VAO Financieel toetsingkader pensioenen (AO d.d. 04/07) (minister SZW )

19.30 uur - VAO Declaraties bewindspersonen en topambtenaren (AO d.d. 21/06) (minister BZK )

19.50 uur - VAO BES-eilanden (AO d.d. 28/06) (minister BZK )

20.10 uur - VAO Risicobeleid (asbest, toezicht, zwembaden) (AO d.d. 02/02) (staatssecretaris I&M + minister BZK )

20.30 uur - VAO Risicobeleid en externe veiligheid (AO d.d. 27/06) (staatssecretaris I&M)

20.50 uur - VAO Grondstoffen en Afval (AO d.d. 7/6) (staatssecretaris I&M)

21.10 uur - VAO Mestbeleid (AO d.d. 3/7) (staatssecretaris EL&I + staatssecretaris I&M)

21.30 uur - VAO Dierziekten en antibiotica (AO d.d. 5/7) (staatssecretaris EL&I + minister VWS ) (onder voorbehoud)

21.50 uur - VAO Veilig werken in de zorg (AO d.d. 23/5) (minister VWS + minister V&J)

22.10 uur - VAO Europsyche (AO d.d. 27/06) (minister VWS )

22.30 uur - VAO Mondzorg (AO d.d. 28/06) (minister VWS )

22.50 uur - VAO EPD/LSP (AO d.d. 4/7) (minister VWS )

**23.10 uur - VAO Sudan (AO d.d. 4/7) (staatssecretaris BuZa )

23.30 uur - VAO Advies "Slagen in Cultuur - culturele basisinfrastructuur 2013-2016" van Raad voor Cultuur (AO d.d. 21/06) (staatssecretaris OCW )

23.50 uur - VAO Personeel Defensie (AO d.d. 20/06) (minister Def )

00.10 uur - VAO Vastgoed Defensie (AO d.d. 26/06) (minister Def )

00.30 uur - VAO Voortgang vervanging F16 (AO d.d. 5/7) (onder voorbehoud) (minister Defensie + minister EL&I)

00.50 uur - VAO Regeldruk en ondernemen (AO d.d. 28/06) (minister EL&I)

01.10 uur - VSO Ruimtevaart (minister EL&I)

01.30 uur - VSO Digitale Implementatieagenda (minister EL&I)

01.50 uur - VAO Energie (AO d.d. 19/6) (minister EL&I)

02.10 uur - VAO Woningcorporaties en aanpassing woningwaarderingsstelsel (AO d.d. 3/7) (minister BZK )

02.30 uur - VAO Positie gewetensbezwaarde (trouw)ambtenaar (AO d.d. 5/7) (minister BZK ) (onder voorbehoud)

02.50 uur - VAO Compacte Rijksdienst / Overheidsdienstverlening (AO d.d. 4/7) (minister BZK )

**03.10 uur - VAO Herziening EU -wetgeving inzake bescherming van persoonsgegevens (AO d.d. 3/7) (staatssecretaris V&J)

EINDE VERGADERING : STEMMINGEN (over resterende punten)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden