Laatste IS-bolwerk in Irak ligt binnen handbereik

Het offensief van Mosul is in de nacht van zondag op maandag begonnen. Een bont gezelschap van Koerdische peshmerga's en Iraakse troepen, gesteund door de VS en Engeland probeert het laatste IS-bolwerk in Irak te slechten. Vier vragen over de strijd.

Redactie
Iraakse troepen buiten Mosul. Beeld afp
Iraakse troepen buiten Mosul.Beeld afp

Waarom is Mosul belangrijk?

Mosul is het laatste grote IS-bolwerk in Irak. Na eerdere successen in Fallujah en Tikrit in Irak en Palmyra en Dabiq in Syrië is het IS-grondgebied beduidend kleiner geworden. Volgens analisten is IS ruim een kwart van het gebied kwijt sinds januari vorig jaar.

Als het offensief van Mosul slaagt zou dat een grote opsteker zijn voor de door de VS geleide coalitie tegen IS. De aanwezigheid van IS in Irak zou hiermee bijna non-existent worden, het kalifaat zou in één klap gehalveerd worden.

Wie strijden er?

De coalitie tegen IS bestaat uit een bont gezelschap. Zo doen Iraakse regeringstroepen en Koerdische peshmerga's mee aan de strijd. Beide groepen krijgen ondersteuning van de VS en Groot-Brittannië, die onlangs extra militairen naar Irak stuurden.

Ook Turkije is betrokken bij de verdrijving van IS. De Turken trainen momenteel soennitische en Koerdische strijders. De Turkse president Erdogan wil ook Turkse legereenheden inzetten bij de strijd om Mosul, maar de Irakese autoriteiten willen geen Turkse troepen op hun grondgebied. De spanning tussen de NAVO en Turkije loopt door deze twist verder op. Gevreesd wordt dat escalatie de operatie in Mosul kan laten mislukken.

Zowel de door de VS geleide coalitie als de Iraakse troepen voeren al meer dan een jaar luchtaanvallen uit op IS-gebied.

null Beeld afp
Beeld afp

Hoe lang gaat de strijd duren?

Militaire bronnen verwachten dat de strijd weken kan duren. De coalitie is in eerste instantie begonnen met het verdrijven van IS uit de kleine dorpen rondom Mosul. De eerste dorpen werden maandag heroverd.

Volgens schattingen van het Amerikaanse leger zijn er op dit moment tussen de 3.000 en 4.500 IS-strijders aanwezig in Mosul. Op toegangswegen en in de stad zelf heeft IS landmijnen en andere boobytraps neergelegd, op de daken liggen sluipschutters. Ook ligt er een tunnelnetwerk onder de stad, waarmee IS-strijders de troepen kunnen aanvallen. Om de tunnels te laten instorten zijn de luchtbombardementen de afgelopen weken opgevoerd.

null Beeld afp
Beeld afp

Hoeveel burgers wonen er nog in Mosul? Zijn zij in gevaar?

Er leven zo'n anderhalf miljoen burgers in Mosul. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR lopen zij groot gevaar nu de stad wordt aangevallen. Er gaan geruchten dat IS burgers gebruikt als menselijk schild en ze op de daken van auto's bindt, om te voorkomen dat ze worden beschoten of gebombardeerd.

Verwacht wordt dat zo'n miljoen inwoners zullen vluchten. Op zo'n tachtig kilometer van Mosul, vlakbij de stad Erbil, is een kamp opgezet om de eerste stroom vluchtelingen op te vangen. Ook zijn er meerdere mobiele kampen, die kunnen worden opgezet als de vluchtelingenstroom op gang komt. In deze kampen kunnen 60 duizend mensen veilig onderdak krijgen. De rest van de vluchtelingenstroom zal elders moeten worden opgevangen. Verschillende vluchtelingenorganisaties luidden hier de noodklok al over en roepen op tot veilige corridors voor vluchtende burgers.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden