Laatste hockey-innovatie: arbiter met camera op de borst

AMSTERDAM - Alsof het grote aantal camera's langs het hockeyveld nog niet voldoende is, lopen de scheidsrechters in het Wagener Stadion dit weekeinde ook met een camera op de borst. De Euro Hockey League (EHL) staat bekend om zijn innovaties en ook dit jaar wordt weer een bedenksel toegevoegd aan de lijst.


De EHL, de Champions League van het hockey, blijkt sinds zijn invoering in 2007 een vruchtbare bodem voor experimenten. Voor veel van de innovaties in de EHL geldt dat de wereldhockeybond FIH ze later overneemt.


De camera op de borst van de scheidsrechters moet ze na afloop helpen bij een zelfanalyse. Eerder was er de tijdstraf van twee minuten bij de groene kaart. In de EHL werd ook de selfpass geïntroduceerd, waarbij een speler zelf een vrije slag mag nemen. Ook stond de EHL als eerste toe dat hockeyers de bal boven de schouder mogen stoppen.


De revolutionairste ontwikkeling van allemaal was de komst van de videoscheidsrechter. Die biedt elk team de mogelijkheid een beslissing van de scheidsrechter aan te vechten bij een jurylid dat de beschikking heeft over videobeelden. Bij elk belangrijk duel gebeurt dat nu.


De hockeyers juichen de innovaties toe. 'Het mooie van hockey is dat ze durven te kijken hoe het spel attractiever kan worden', zegt Bloemendaal-aanvaller Teun de Nooijer.


De EHL speelt daarbij een belangrijke rol. 'Je kunt wel goede ideeën hebben, maar je hebt een competitie nodig om ze te testen', aldus Leandro Negre, voorzitter van de wereldhockeybond FIH. 'Daarom is dit toernooi fantastisch. Direct daarna kunnen we innovaties wereldwijd invoeren.'


Negre behoort tot de vijf hockeybestuurders die op onregelmatige basis samenkomen en innovaties bedenken. Ook Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese hockeyfederatie, en oud-bondscoach Maurits Hendriks, tegenwoordig technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, behoren tot die groep van vijf.


Negre en co spreken niet speciaal af, vertelt hij. 'We komen elkaar vaak tegen bij toernooien. Na een etentje discussiëren over wat er beter kan. Balans is daarbij belangrijk. We kunnen niet met zes nieuwe innovaties tegelijk komen.'


Dat Hendriks deel uitmaakt van deze groep, is niet verrassend: hij is de geestelijk vader van de EHL. Hendriks zoekt zijn informatie bewust niet op bestuurlijk niveau, maar op het veld, door te praten met spelers en coaches. Daar ligt de echte kennis, vindt Hendriks, die nog genoeg kansen ziet om het hockey verbeteren.


Zo ergert hij zich al een jaar of zeven aan de kleur van de 23-meterlijn, elke hockeywedstrijd weer. Als het aan Hendriks ligt, wordt de witte lijn rood. Of een andere, opvallende kleur. Maar in ieder geval niet de kleur die ook voor de middenlijn wordt gebruikt.


De sport moet sneller, maar vooral begrijpelijker zijn. Hendriks: 'Als iemand zijn buurman meeneemt naar een hockeywedstrijd, moet die buurman het kunnen begrijpen.'


Dat is volgens hem het belangrijke verschil tussen hockey en voetbal: 'Mensen begrijpen die sport al.' Iets simpels als een witte lijn een ander kleurtje geven, kan het hockey ook begrijpelijker maken. Voor de televisiekijker kan het lastig zijn het onderscheid te zien tussen middenlijn en 23-meterlijn. Hoe simpel de aanpassing ook lijkt, Hendriks beseft zich terdege dat een onderscheidend kleurtje gepaard gaat met een grote kostenpost. Alle hockeyvelden in Nederland zijn niet zomaar veranderd.


Met alle innovaties lijkt het hockey een grote voorsprong te hebben op andere sporten, zoals het voetbal. Daar roepen sommigen al jaren om het invoeren van videoscheidsrechters, vooral wegens omstreden doelpunten na vermeend buitenspel. Toch kan het gebruik van de videobeelden nog beter, vindt Hendriks. 'Als ik kijk naar de laatste minuten van een hockeywedstrijd, waar een videoanalyse wordt aangevraagd om het verliezende team uit het ritme te halen, denk ik: het werkt kennelijk nog niet goed genoeg. Dat vraagt om verbetering. Dit moet goed zijn voordat het bij voetbal wordt ingevoerd.'


Bloemendaal, Amsterdam naar halve finales


In zijn laatste seizoen als tophockeyer neemt Teun de Nooijer afscheid op het hoogste internationale clubniveau. Maandag plaatste hij zich met zijn club Bloemendaal gemakkelijk voor de halve finales van de Euro Hockey League. Als Bloemendaal dit niveau vasthoudt, lijkt een mooi afscheid aanstaande voor De Nooijer. In het Wagenerstadion won Bloemendaal gisteren met 4-1 van het Engelse Beeston. Twee dagen daarvoor wist de club al met 6-1 te winnen van Club de Campo uit Spanje.


Ook Amsterdam plaatste zich bij de laatste vier, door met 3-2 van Berliner HC te winnen. De andere ploegen in de halve finales zijn het Duitse Rot-Weiss Köln en het Belgische KHC Dragons.


Leandro Negre Voorzitter FIH

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden