Laatste halte voor kansloze asielzoekers klaar

Minister Verdonk noemde het een belangrijke stap, de opening van het vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Vooralsnog is het er leeg....

De oude bewoners - voornamelijk asielzoekers die nog in de procedure zaten - zijn overgeplaatst naar centra elders in het land.

Zowel de vreemdelingenpolitie als de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft een ruimte op het terrein. Ook staan er een paar machines waarmee bewoners zich aan de hand van hun vingerafdrukken kunnen identificeren. Iedere dag moeten ze zich op die manier melden.

Op het terrein staan rood-witte barakken van twee verdiepingen hoog, met appartementen waar vier tot zes asielzoekers kunnen wonen. De ruimtes zijn klein: kleine slaapkamers, een keukentje en een kamer met een gezamenlijke tafel en een tv. Buiten is een speeltuin, er staan schoolgebouwen en er zijn sportfaciliteiten voor de ongeveer vierhonderd bewoners.

Het vertrekcentrum staat nog leeg, maar alle instanties zijn klaar om de eerste bewoners op te vangen, zegt directeur Nurten Albayrak van het COA. Wanneer de asielzoekers daadwerkelijk komen, durft ze niet te zeggen.

Geen asielzoekers dus bij de opening van het vertrekcentrum. Wel toespraken. In een zaaltje met een typische asielzoekerscentruminrichting - linoleum vloer, systeemplafond, tl-buizen en plastic lamellen - zaten tien hoogwaardigheidsbekleders achter een tafel. Een paar namen het woord, minister Verdonk was de eerste.

De minister noemde het een belangrijke stap in het beleid, en zei dat 'terugkeer geen taboe is, en dat ook niet mag zijn.' Ze had lovende woorden voor de mensen die meewerken aan het nieuwe beleid: 'De overgrote meerderheid in Nederland steunt u, en ik ook. U werkt aan een goede zaak.'

Ook burgemeester Jan Broertjes van Vlagtwedde benadrukte dat het verzet tegen het vertrekcentrum uit kleine kring komt, en zeker niet vanuit de bevolking van zijn gemeente.

De Groningse commissaris van de koningin, Hans Alders, was ook bij de opening. Hij keek een stuk minder opgetogen dan de medewerkers van 'de keten', zoals de instanties betrokken bij het asielbeleid elkaar aanduiden.

Alders had donderdag de gemeenten in zijn provincie opgeroepen niet mee te werken aan het uitzetbeleid, omdat er mensen op straat dreigen te belanden. Het vertrekcentrum in Ter Apel is bedoeld voor 26 duizend asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet vallen. Uitgeprocedeerden die onder de nieuwe wet van 2001 vallen, mogen in principe niet in het vertrekcentrum worden geplaatst.

Verdonk zei gisteren toe ook voor deze groep opvang te regelen, voorlopig ook in Ter Apel. Ze verwacht van de gemeenten dan wel dat zij zo snel mogelijk zelf voor opvang zorgen en ook dat ze toeschietelijker zullen zijn bij het vinden van locaties voor nieuwe vertrekcentra.

Alders: 'Voorlopig lijkt dit een oplossing. We weten nu waar mensen terechtkomen als ze uit hun huis worden geplaatst. Dan is het verder niet aan de lokale overheden om te oordelen of de uitzetting een verstandige beslissing is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden