Laatste groep Rode Khmers geeft zich over

De laatste strijders van de Rode Khmer hebben zich na ruim dertig jaar burgeroorlog overgegeven aan de Cambodjaanse regering. 'Dit zijn hun laatste commandanten', zei generaal Meas Sophea, vice-stafchef van het leger op televisie....

Reuters, AP

PHNOM PENH

Acht commandanten stemden erin toe de wapens neer te leggen na vier uur onderhandelen in de tempel Preah Vihear, aan de grens met Thailand. De acht hadden enkele duizenden strijders onder zich, in groepjes verblijvend in het grensgebied. Vijfhonderd van hen zullen worden opgenomen in het nationale leger.

'We hebben de koninklijke regering van Cambodja toestemming gevraagd ons weer te mogen voegen in de maatschappij en in de strijdkrachten', zei Khem Nuon, hoogste bevelhebber van de Khmer-strijders, in een zaterdag op televisie uitgezonden verklaring.

Volgens Khem Nuon hebben de Rode Khmer gebroken met hun drie hoogste leiders, Khieu Samphan, ideoloog Nuon Chea en militair commandant Ta Mok. 'Wij zijn allen vastbesloten deze misdadigers niet langer te geloven en te volgen', zei hij. De drie zijn 'met pensioen gegaan', zei Khem Nuon in een telefonisch interview met Nate Thayer van de Far Eastern Economic Review, die de overgave het eerst meldde.

Thayer was vorig jaar de eerste in twintig jaar die Rode Khmer-leider Pol Pot mocht interviewen. De journalist is een van de weinige buitenstaanders die door de Rode Khmer worden vertrouwd. 'Er is geen andere weg. Een militaire oplossing is niet mogelijk. Alleen politieke strijd', aldus Khem Nuon in het interview.

Hij zei nog vijfduizend guerrillastrijders onder zich te hebben en vijftienduizend burgers. Thayer meende dat beide cijfers overdreven waren. Een groot deel van de burgers zou verblijven in een Thais vluchtelingenkamp.

Hoewel de sterk uitgedunde Rode Khmer al enkele jaren geen serieuze dreiging meer vormden voor de regering, werden tot juli van dit jaar nog met enige regelmaat aanvallen uitgevoerd en slaagde het Cambodjaanse leger er nooit in de guerrillabeweging volledig uit te schakelen.

De Rode Khmer voerden in de jaren zeventig onder leiding van Pol Pot een schrikbewind dat aan bijna twee miljoen mensen het leven kostte. Het leger van Vietnam maakte een eind aan de heerschappij van Pol Pot, waarop hij zich terugtrok in de jungle. Hij overleed vorig jaar.

De Cambodjaanse regering en de Verenigde Staten hebben reeds enige tijd geleden te kennen gegeven Khieu Samphan, Nuon Chea en Ta Mok te willen berechten wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

De overgave van de Rode Khmer volgt vier dagen na de vorming van een coalitieregering door Cambodja's sterke man Hun Sen en prins Norodom Ranariddh. Beiden hadden vorige maand hun conflict bijgelegd. Ranariddh en Hun Sen waren na de verkiezingen van 1993 respectievelijk eerste en tweede premier, maar in juli 1997 pleegde Hun Sen een staatsgreep, waarbij hij Ranariddh naar het buitenland verdreef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden