Laatste eerbetoon aan Abbé Pierre

PARIJS (ANP) - President Jacques Chirac, vrijwel alle ministers en vooraanstaande figuren uit de kerk en culturele wereld hebben vrijdag in de Notre Dame in Parijs afscheid genomen van Abbé Pierre.

,,Met zijn legendarische oproep in 1954 om de daklozen te helpen heeft hij een heel volk ertoe bewogen het goede te doen'', zei de aartsbisschop van Lyon, kardinaal Philippe Barbarin, in zijn preek. ,,Dank, Abbé Pierre, dat u zo'n voorbeeld bent geweest'', aldus de kardinaal.

Abbé Pierre, die bij peilingen steevast bovenaan stond als populairste Fransman, stierf maandag op 94-jarige leeftijd. Hij was oprichter van de Emmaüsbeweging, die opkomt voor armen en daklozen. Nadat tijdens de strenge winter van 1953/1954 meer dan negentig mensen waren doodgevroren, bracht hij meer dan een miljard frank bijeen voor hulp aan de daklozen.

Stoet

Voorafgegaan door een stoet van priesters en priesterstudenten kwam de lijkwagen bij de kathedraal aan. Drie familieleden en drie leden van de Emmaüsbeweging droegen de kist de kerk in. In de kathedraal was plaats voor ongeveer 3000 mensen.

Volgens het aartsbisdom Parijs waren 1200 plaatsen gereserveerd voor leden van Emmaüs die uit heel Frankrijk voor de uitvaart naar de hoofdstad waren gekomen. Buiten trotseerde een menigte het winterweer om op twee reusachtige schermen de uitvaartdienst te volgen.

In het weekeinde wordt Abbé Pierre in Esteville in Normandië begraven. Hij zal daar rusten in het deel van de begraafplaats dat bestemd is voor de eerste leden van de Emmaüsbeweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden