Laatste editie voor gratis krant De Pers

De gratis krant De Pers houdt op te bestaan. Op 30 maart verschijnt de laatste editie. Veertig redacteuren en vijf man ondersteunend personeel verliezen hun baan. Krantenconcern Wegener en oprichter en eigenaar van de krant Marcel Boekhoorn maakten dit maandag bekend.

AMSTERDAM - Als voornaamste reden voor het besluit wordt de sterk verslechterde advertentiemarkt genoemd. Uitgever van de krant Ben Rogmans, zei gisteren in een telefonische toelichting. 'Het is een verdrietige dag, maar een begrijpelijk besluit. Wij hebben het geprobeerd, Wegener heeft het geprobeerd, maar de advertentiemarkt voor dagbladen is 40 procent gekrompen. Met twee andere gratis kranten in de markt en een heleboel betaalde kranten, konden we dat gewoon niet hebben.'


Van die teruglopende advertentieinkomsten had vooral Wegener last. Toenmalig bestuursvoorzitter Joop Munsterman tekende in 2009 een contract waarin hij regelde dat Wegener tot en met 2022 de commerciële exploitatie van De Pers zou doen. In ruil daarvoor betaalde Wegener jaarlijks 16 miljoen euro aan Boekhoorn. Munsterman ging ervan uit dat hij met de verkoop van advertenties jaarlijks meer dan 16 miljoen euro zou verdienen en geld zou overhouden. Vorig jaar bleek dat ijdele hoop. Wegener schreef over het boekjaar 2010 een strop van 63 miljoen euro af op de overeenkomst met de gratis krant.


Nadat Munsterman najaar 2010 moest opstappen, probeerde Wegener onder het dertien jaar durende contract uit te komen, maar dat lukte niet. Gisteren meldde Wegener dat het het contract met Boekhoorn nu in een keer afkoopt voor 45 miljoen euro. Naar verluidt zou dat genoeg zijn voor Boekhoorn om zijn avontuur in krantenland zonder verlies af te kunnen sluiten. Oud-werknemer Eric Smit schreef gisteren op het weblog Follow the Money dat er sinds de oprichting in 2007 tussen de 90 en 100 miljoen euro in De Pers is gepompt. In 2008, vlak voor zijn ontslag, zei toenmalig uitgever Cornelis van den Berg dat De Pers Boekhoorn dagelijks 60 duizend euro kostte. Volgens Van den Berg leed de krant in het eerste jaar 20 miljoen verlies en zou daar zeker nog 15 miljoen bij komen.


Boekhoorn probeerde de zwaar verlieslijdende krant al kort na de oprichting in 2007 te verkopen aan onder meer de Telegraaf Media Groep. Sinds de overeenkomst met Wegener was het lek voor de miljardair echter gedicht. De vraag is waarom Boekhoorn nu wel akkoord gaat met de afkoop door Wegener, dat hem nog tien jaar 16 miljoen moest betalen. Dat Boekhoorn nu genoegen neemt met eenmalig 45 miljoen euro, hangt volgens ingewijden samen met de High Tech Campus in Eindhoven, die Boekhoorn wil kopen. Dat moet met 450 miljoen euro de grootste vastgoeddeal van Nederland worden. Boekhoorn, de nummer 13 van de Quote 500 met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro, zou de contanten nu goed kunnen gebruiken. Hij noemde het sluiten van zijn krant gisteren in een persbericht 'een grote teleurstelling voor alle betrokkenen.'


Wegener schat de strop met De Pers op zo'n 50 miljoen euro. Maar als het contract was doorgezet, zou er volgens een woordvoerder nog eens 150 miljoen zijn bijgekomen, omdat nog tien jaar 15 miljoen euro per jaar bijgepast zou moeten worden. De zaak is extra pijnlijk voor de regionale krantenuitgever, omdat onlangs opnieuw een reorganisatie aangekondigd werd, waarbij 350 banen vervallen.


Rogmans zei gisteren dat er nog 'naar allerlei mogelijkheden is gekeken om alsnog door te gaan', maar dat dat niet is gelukt. 'Uiteindelijk heeft Boekhoorn dat besluit genomen, maar Wegener wilde ook niet dat we door zouden gaan.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden