Laatste ebola-patiënt Liberia verlaat hospitaal
De ebolahospitaals in Liberia zijn leeg. De laatste patiënt, een 58-jarige lerares Engels, heeft donderdag een door China opgezet behandelcentrum in Monrovia verlaten. Echt ebola-vrij kan het land op zijn vroegst pas over 41 dagen zijn: twee maal de incubatieperiode voor ebola.
In Liberia zijn de afgelopen week geen nieuwe gevallen van ebola gemeld. Dat stelt de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN. Het is voor het eerst sinds mei vorig jaar dat zich in dit land geen nieuwe besmettingen hebben voorgedaan. Dit weekeinde gaat de WHO in West-Afrika een vaccin testen.
Tegenover het goede nieuws uit Liberia staat somber nieuws uit Guinée en Sierra Leone, de twee andere landen waar de epidemie al geruime tijd heerst. De afgelopen week zijn daar 132 nieuwe ebola-patiënten gemeld, 32 meer dan de week ervoor. Voorlichting en preventie blijken er nog steeds niet goed te werken.
Ook voor Liberia geldt een kanttekening. De WHO kan niet met zekerheid zeggen of zich daar werkelijk helemaal geen nieuwe besmettingen hebben voorgedaan. Die slag om de arm heeft te maken met het feit dat niet overal in het land de controle op mogelijke nieuwe gevallen even nauwgezet is. Dat geldt met name voor het platteland.
Ebola in kaart
Bekijk de interactieve tool: Ongekende ebola-epidemie in West-Afrika
Onveilige begrafenissen
Een woordvoerder van de WHO noemt het 'goed nieuws' dat in Liberia geen nieuwe besmettingen zijn gemeld, maar tekent daarbij aan dat de bevolking in de drie getroffen en aan elkaar grenzende landen zo mobiel is, dat mensen ebola van over de grenzen met zich mee kunnen brengen. 'We moeten naar nul besmettingen in alle drie de landen voordat we de ziekte hebben verslagen.'
Sinds het begin van de ebola-epidemie, in december 2013 zijn bijna 24 duizend mensen besmet geraakt. De ziekte heeft ongeveer tienduizend mensen het leven gekost. Onder hen zijn zeker vijfhonderd gezondheidswerkers, zoals artsen, verpleegkundigen en anderen die bij de zorg voor ebola-patiënten zijn betrokken, zoals ambulancechauffeurs.
Dat in Guinée en Sierra Leone de ziekte nog niet onder controle is, heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ook te maken met zogeheten 'onveilige begrafenissen'. Daarbij nemen de nabestaanden op traditionele wijze afscheid van hun geliefden, wat onder meer betekent dat zij het besmette lichaam van de gestorvene aanraken en daardoor zelf besmet kunnen raken. Alleen al de afgelopen week zou dat zestien keer zijn voorgekomen.
Ebola-vaccin
Zaterdag begint de WHO samen met andere organisaties in Guinée met de test van een mogelijk ebola-vaccin. Het geneesmiddel is in Canada ontworpen en niet eerder in de regio zelf beproefd. De test zal zich in eerste instantie concentreren rond de streek Basse Guinée, die momenteel het grootste aantal besmettingen kent.
Een geneesmiddel voor ebola bestaat nog steeds niet. Tot nu toe is ook geen enkel vaccin op grote schaal effectief gebleken voor de preventie van de ziekte. Met het Canadese middel zal een zogeheten ring-vaccinatie worden uitgeprobeerd. Dat betekent dat op zoek wordt gegaan naar iemand bij wie ebola-besmetting is vastgesteld, om vervolgens bij de helft van een groep van zo'n vijftig mensen uit de directe omgeving het experimentele medicijn toe te dienen.