Laatste dagen was Sascha radeloos en bang

EEN WEEK voor haar verdwijning komt Sascha Schenker (34, geboren in Amsterdam) radeloos binnen bij het Groningse opvanghuis de Open Hof....

Zes dagen later, de avond voor zij verdwijnt, verlaat Schenker overstuur de tippelzone op het industrieterrein ten zuiden van de binnenstad.

'Ze had woorden met een man die een klant voor haar had geregeld', zegt tippelprostituee Jolande, een oudere Nederlandse. 'Ze is huilend naar huis gefietst.'

De volgende morgen, donderdag 12 juli, wordt Schenker voor het laatst gezien, als ze het drugspand verlaat waar ze doorgaans slaapt.

In het weekeinde wordt haar bromfiets gevonden in het Sterrebos in Groningen-zuid.

Dinsdag vindt een schipper haar ontklede en levenloze lichaam in het Slochterdiep, zo'n acht kilometer ten oosten van Groningen. Door geweld gestorven, meldt de politie kort.

Dinsdag op begraafplaats Selwerderhof staan 'de mensen uit de scene echt diep, diep te huilen', vertelt pastor Ter Beek. Hulpverleenster voor straatprostituees M. Stuut: 'Er is bij de vrouwen een diepere laag geraakt.'

En dat terwijl er in het harde, jachtige leven van harddrugs-gebruikers doorgaans weinig plaats is voor emotie. Schenker was onder de tippelprostituees een geziene vrouw. Een lief, mooi en vrolijk meisje, zegt Jolande. Misschien iets te lief, maar zeker niet iemand die over zich heen laat lopen.

En ze is behulpzaam. 'Ze deelde haar spul met je als ze zag dat je ziek was.' En niet iemand die klanten ripte of belazerde. Dus dat nou juist zij werd vermoord, 'iemand die ons lief was', dat maakt echt bang.

Toen bij de Open Hof, waar haar uitkering wordt beheerd, werd geweigerd een voorschot te geven, werd Schenker 'ontzettend kwaad', vertelt Ter Beek. 'Zoals ze ook andere keren furieus kon worden als ze vond dat haar onrecht werd aangedaan.

'Er ligt hier nog een baksteen die ze eens door het raam heeft gesmeten. Maar ze kwam altijd weer terug om haar excuses aan te bieden.'

Over haar verslaving of haar leven op de zone vertelde Schenker weinig, zegt de pastor.

'Omdat ze in de eerste plaats gezien wilde worden als vrouw, niet als probleemgeval. De avond voor de begrafenis las ik in een theologisch werk een omschrijving van Maria Magdalena. Niet als de Bijbelse hoer, maar als 'lijdende, strijdende en liefhebbende vrouw'. Die woorden heb ik in het In Memoriam voor Sascha ook gebruikt.'

De sfeer op de tippelzone is sinds de vondst van Schenker zeer gespannen. Ruzie, angst en steeds de vraag: wie is de volgende?

Een naam of signalement van een mogelijke dader circuleert niet. Evenmin wordt gesproken over de mogelijkheid van één moordenaar van acht verdwenen vrouwen uit de prostitutie.

Een van de vrouwen op de tippelzone zegt dat het iemand geweest moet zijn die Schenker goed heeft gekend, 'want anders was ze nooit zomaar in een auto gestapt'. Verder trekt prostitutie gevaarlijke klanten aan.

Op de zone staat Schenker niet bekend als een vrouw die grote risico's nam. Een andere vrouw: 'Ze werkte vrij voorzichtig.' Al tippelde Schenker ook nog wel eens illegaal in de binnenstad, de relatief veilige 'afwerkplek' aan de Bornholmstraat zou zij niet vaak met klanten hebben verlaten.

Jolande: 'Maar als het laat is en je hebt weinig verdiend, ga je toch in op wat ze van je vragen.'

Drie maanden voor haar dood stuurde Schenker haar familie (haar moeder voedt haar 17-jarige zoon op) nog een kaartje met een lieveheersbeestje, het beeldmerk tegen zinloos geweld. Haar tekst achterop: 'Zou dit geen mooi familiewapen zijn?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden