Laatste Argentijnse dictator veroordeeld

De laatste dictator van Argentinië, Reynaldo Bignone, is dinsdag tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens het militaire bewind in het Zuid-Amerikaanse land (1976-1983). Vijf andere voormalige officieren kregen celstraffen tussen de 17 en 25 jaar.

Bignone (82) en de vijf andere oud-militairen werden veroordeeld voor 56 gevallen van marteling, illegale vrijheidsberoving en andere misdaden op de militaire basis Campo de Mayo, een van de belangrijkste martelcentra tijdens de dictatuur in Argentinië. Volgens mensenrechtengroeperingen keerden van de circa 5.000 gedetineerden slechts enkele tientallen levend van de basis terug.

Op Campo de Mayo bevond zich ook een geheime kraamkliniek, waar gevangen genomen en zwangere politieke tegenstanders van de Argentijnse junta van hun baby’s bevielen. Die baby’s werden door het leger geroofd en heimelijk ondergebracht bij gezinnen van militairen.

President

Bignone was president van 1982 tot 1983, toen hij de macht overdroeg aan de democratisch gekozen Raúl Alfonsin. Maar de misdaden waar de oud-dictator voor is veroordeeld, beging hij tussen 1976 en 1978. In die periode was Bignone commandant van Campo de Mayo, ten noordwesten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Bignone werd door de militaire junta aangesteld als president van Argentinië in juli 1982, vlak na de Argentijnse nederlaag tegen Groot-Brittannië in de Falkland-oorlog. De macht van de Argentijnse junta was toen tanende en Bignone kreeg van het leger de opdracht ervoor te zorgen dat militairen bij een terugkeer van de democratie in Argentinië geen straffen zouden krijgen voor hun misdaden.

Dus schonk Bignone amnestie aan schenders van mensenrechten en liet hij documenten vernietigen die verwezen naar martelpraktijken, moorden en vermissingen van politieke tegenstanders – naar schatting tussen de 13 duizend en 30 duizend gevallen. Later werd deze amnestieregeling herroepen, waardoor op dit moment ruim 1.400 personen in Argentinië zijn aangeklaagd. Bignone ontkende dinsdag verantwoordelijk te zijn voor de hem toegeschreven misdaden.

De veroordeling van Bignone betekent overigens niet dat de Argentijnse justitie klaar met hem is. Er loopt een rechtszaak tegen hem rond de verdwijning van een arts en een verpleegkundige. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de onrechtmatige aanhouding en marteling van zo’n veertig medewerkers van de polikliniek Posadas de Haedo, die op bevel van Bignone in maart 1976 door militairen werd bezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.