Laatste 450 joden uit Ethiopië aangekomen in Israël

De exodus van Ethiopische joden is voorbij. Israël heeft de laatste 450 Falasja naar het Heilige Land gebracht. Sinds de oprichting van de staat zijn meer dan 90.000 Ethiopische joden naar Israël gekomen.

redactie
Na de landing kussen enkele passagiers de grond. Beeld EPA
Na de landing kussen enkele passagiers de grond.Beeld EPA

65jaar na de oprichting van de staat heeft Israël de massale immigratie van zwarte joden uit Ethiopië afgesloten. De laatste 450 Falasja kwamen vandaag met twee vluchten naar het land, meldt het Jewish Agency. Ze werden op de internationale luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv feestelijk onthaald. Voorzitter Nathan Sharanski van het voor immigratie bevoegde Jewish Agency spreekt van 'een emotioneel historisch moment'.

Met hun aankomst eindigt de operatie 'Kanfei Jona' (Duivenvleugel). In de marge van een laatste grote immigratiegolf kwamen de voorbije drie jaar circa 7.000 Ethiopiërs naar Israël. In totaal heeft Israël sinds 1948 volgens het Jewish Agency meer dan 90.000 migranten uit Ethiopië opgenomen.

Verborgen stammen
Israëlische rabbijnen zien ze als nakomelingen van de Dan, een van de verloren stammen van Israël. Bij enkele Falasja wordt het jodendom in vraag gesteld, waardoor ze zich in Israël moeten bekeren. In hun Afrikaanse geboorteland leefden de Dan meer dan 2.500 jaar geleden rondom de historische stad Gondar in het noorden van het land.

Het Israëlisch leger heeft in het verleden duizenden in Ethiopië vervolgde joden naar hun nieuwe vaderland gebracht - midden in de jaren tachtig met operatie Mozes en in 1991 met operatie Salomon. Maar ook in Israël heeft de minderheid soms te lijden onder discriminatie.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden