Laatje

Twee maanden hebben wij buiten de dagelijkse orde geleefd om te verhuizen, maar het moment lijkt nu gekomen om de draad weer op te pakken, reden waarom ik het laatje 'Cicero' (knipsels, aantekeningen, kopieën) geopend heb....

Een bericht uit 1918: Mejuffrouw Gebhard heeft voorgesteld tijdens de vakantiemaanden in het Vondelpark een bibliotheekje voor kinderen in te richten. Lijkt me meer iets voor augustus 1999.

Een kopie uit een seksuologische studie, toegestuurd door een lezer: een Duitse dame pleegt ontuchtige handelingen met een stuiversromannetje. Zeer bruikbaar, maar nog even nadenken over hoe je deze vorm van zelfbeboeking netjes kunt presenteren.

'Er is een verband', schreef ik drie jaar geleden op een aantekenbriefje, 'tussen de gymnastiekpantoffels van Kees de jongen en de schoenen van Kareltje in ''Een ontgoocheling'' van Elsschot.' Beide verhalen eerst herlezen.

Ander briefje: 'Cornelis Pauw was enige tijd voorlezer aan het hof van Frederik de Grote.' Tegenwoordig is er weinig vraag naar, naar voorlezers; doelgroep is vrij klein.

Op een ander briefje vind ik een nog mooier beroep dat een Nederlander aan een buitenlands hof mocht uitoefenen. Dominee Delenus was 'biblioscopus' van de Engelse koning. Als ik het biografisch woordenboek opsla waarin Delenus voorkomt, lees ik dat het niet duidelijk is welke taakstelling een 'biblioscopus' precies had. Het lijkt me niettemin eenvoudig; Delenus was 'boekverspieder', hij moest boeken opsporen voor de koning.

Hier tekent zich een stukje af. Want als Delenus dan iets moois gevonden had, dan las de koning het uiteraard niet. Dan liet hij het voorlezen. Eerst uitzoeken door wie.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden