Laatbloeier blaakt van zelfvertrouwen

Degenschermster Sonja Tol (30) behaalde afgelopen zondag in Göteborg haar tweede wereldbekerzege van het jaar. Verandering van trainer en tactiek hebben de Haagse sterker en zelfbewust gemaakt....

Na twee overwinningen in wereldbekertoernooien staat de teller gewoon weer op nul. Voor degenschermster Sonja Tol begint de kwalificatierace voor de Olympische Spelen in Athene eigenlijk pas vandaag. De in de afgelopen maand behaalde resultaten bieden geen garantie op deelname aan het toernooi volgend jaar in de Griekse hoofdstad.

Toch is de 30-jarige Tol daardoor allerminst uit het lood geslagen. Zelfbewust en mentaal sterker dan ooit is ze van plan razendsnel af te rekenen met de kwalificatie-eisen. De vorm is er, het is nu zaak die zo lang mogelijk, liefst tot het EK eind juni, vast te houden. 'Een plaats bij de beste tien van de wereld is een standaardpositie voor mij. Daar hoor ik thuis', zegt Tol.

De plotselinge opmars van de Haagse schermster, die opgroeide in de Noord-Hollandse polder De Schermer, zegt Tol te danken aan de verandering van trainer en het advies van een sportpsycholoog. Twee jaar geleden verliet ze de defensieve stellingen die ze zich onder schermgoeroe Kardolus eigen had gemaakt en veranderde onder trainer Roel Verwijlen drastisch haar strategie.

'Ik heb nu juist een heel aanvallende stijl en dat past veel beter bij mij', zegt Tol. 'Ik kan wedstrijden naar mijn hand zetten en ik heb het gevoel dat ik alles onder controle heb. Als ik op achterstand kom dan wacht ik niet meer af, maar ga er vol in. Voor zo'n manier van schermen is lef nodig.'

Zelfs een leek kan zien dat zich een gedaantewisseling bij Tol heeft voorgedaan, zo merkte ze het afgelopen weekeinde. Van een buitenstaander ontving ze een compliment over haar zelfverzekerde houding. Die omslag wil ze niet volledig op de sinds kort geraadpleegde sportpsycholoog schuiven, maar de sessies helpen wél.

Tol: 'Hij zet de puntjes op de i. Het is meer een bevestiging van de dingen die ik zelf al had bedacht. Bovendien klikt het erg goed met mijn nieuwe trainer. Roel weet wat er gebeurt in de schermwereld, omdat hij ook de heren begeleidt. Ik vertrouw hem. Als hij zegt dat ik ga winnen dan geloof ik dat ook.'

Haar kwaliteiten komen op dertigjarige leeftijd eindelijk goed uit de verf. Maar Tol, als topsportster in dienst van de marine, is dan ook een laatbloeier. Pas toen ze twintig was, kwam ze als Leidse studente Afrikanistiek in aanraking met de schermsport. Voordien bestond het sportieve leven op het Noord-Hollandse platteland uit wandelen en fietsen.

'Je had daar geen sportclubs in de buurt. In Leiden begon ik in eerste instantie met floret, maar dat vond ik helemaal niks. Al die regeltjes van wie het recht van aanval heeft en wie niet, vreselijk gezemel vond ik dat. Bij degen is elke treffer gewoon een treffer, en het hele lichaam telt. Dat is precies iets voor mij', aldus Tol.

Die directe benadering bracht haar dit seizoen naar de vierde plaats op de wereldranglijst, haar hoogste klassering ooit. Bovendien is ze na schoning van die lijst de beste Europese individuele degenschermster, een positie die uitzicht biedt op deelname aan de Olympische Spelen. 'Op die vierde plaats blijf ik gewoon staan, alleen kan ik nu pas punten gaan verdienen voor de kwalificatie', legt Tol uit.

De vierde plaats geeft bovendien recht op een beschermde status waarmee Tol rechtstreeks tot de hoofdtoernooien wordt toegelaten. 'Dat betekent dat ik aan veel meer toernooien kan deelnemen dan voorheen, omdat ik nu niet op de zaterdag al in actie hoef te komen. En dat scheelt een hoop stress.'

Verrast toont ze zich daarom nauwelijks door de opmerkelijke opmars. Ook mentaal is ze door de sportpsycholoog veranderd. 'Ik heb het verdiend, ik heb er hard genoeg voor gewerkt', zegt Tol. 'Medailles bij het de internationale kampioenschappen behoren absoluut tot de mogelijkheden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden