Laat uw kind gewoon gelukkig zijn

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 14 april 2017.

Redactie
Spelende kinderen op een schoolplein. Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant
Spelende kinderen op een schoolplein.Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Brief van de dag: laat uw kind gewoon gelukkig zijn

'Een deel van de ouders denkt nu nog bij het uitkiezen van de basisschool: als mijn kind het maar leuk heeft komt het wel goed, maar dat is dus niet zo', zegt prof. Theo Wubbels in het artikel over schoolkeuze (Voorpagina, 13 april).

Beste collega-ouders, het kan 'dus' zijn dat uw kind straks naar de havo gaat via het vmbo-t of zijn eindexamen twee keer moet doen omdat u het nu belangrijk vindt dat uw kind naar die school gaat waar ze veel aan sport doen of aan muziek.

Dat u 'dus' kiest voor die school met die prachtige moestuin of die uitstekende kleuterjuffen. Of voor die school op loopafstand, zodat uw kind eerder zelfstandig naar school kan en vriendjes heeft in de straat.

Het kan 'dus' zijn dat u niet alleen de prestaties van de meet- en toetsmomenten het belangrijkste criterium vindt en domweg wil dat uw kind gelukkig is.

S. van den Hurk, Utrecht

Pasen op school

Naar aanleiding van de vraag of Pasen op scholen minder christelijk is geworden (Ten eerste, 13 april) zit ik met de vraag of christelijke scholen duidelijk voor islamitische ouders zijn geweest toen die hun kinderen hebben aangemeld.

Als zij wel duidelijk over hun levensbeschouwing waren geweest, hoeft paasviering niet aangepast te worden aan islamitische kinderen. Of is elke leerling maar binnengehaald om het aantal leerlingen op te trekken?

Er is een oud Nederlands spreekwoord dat zegt: ter wille van de smeer likt de kat de kandeleer.

P. Schildt, Nieuwegein

Basiskennis Pasen

Tot de basiskennis van Max Pam wordt gerekend dat Jezus met Pasen ten hemel is gestegen. (Orthopraxis, 13 april 2017) Daarmee hoort hij tot de 45 procent van de Nederlandse bevolking die geen idee heeft waar Pasen over gaat.

Anderen de maat nemen vergt een bredere basis dan die waar Pam zelf over beschikt.

Clemens van Rossum, Angeren

Wijwaterkwast

Bij alle commotie over de aanpassingen van de paasviering (zie het welles/nietes verhaal in Ten eerste, 13 april) waarbij schoolbesturen over elkaar heen struikelen over afgebroken paasstokken enzovoorts, zie ik op de foto daarboven een gemiste kans voor bisschop Hans van den Ende.

Hij zegent in de Keukenhof de tienduizenden bloemen voor het Sint-Pietersplein tijdens de traditionele paasboodschap van paus Franciscus.

Om een einde te maken aan de eindeloze discussie over welke religieus- cultureel praktische aanpassingen bij de paasviering gewenst of mogelijk zijn, had hij de daad bij het woord kunnen voegen door de vochtige kwast te vervangen door een veel efficiëntere gieter bij het wensen van een behouden reis...

Ed van Riel, Vlissingen

Pandaburen

Tsja, Volkskrantmensen jullie zijn het al moe dat gedoe met panda's (Sylvia Witteman, V, 13 april). Maar als buurman van de panda's zijn wij al anderhalf jaar moe.

En het wordt nog erger.

Maar als Volkskrant doen jullie aardig mee: columns van Sylvia Witteman, Bert Wagendorp, Jean-Pierre Geelen en tekening van Collignon en dan al vier hele pagina's gewijd aan de panda's. Een voorpagina geheel voor deze dieren.

Afijn, als buren zullen we er mee moeten leven.

Hans Heij, Rhenen

Slechte school? Mooi niet

Ik heb lang geleden de Gemeentelijke HBS in Hengelo doorlopen. Ik heb daar het diploma hbs-b gehaald. We kregen uitstekend onderwijs in wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Nederlands en drie vreemde talen. We deden examen in twaalf vakken. En na vijf jaar haalden wij een diploma waarmee wij prima toegerust waren voor onder meer een universitaire opleiding. Van de opgedane brede kennis heb ik ook nu nog dagelijks profijt. Wij vonden het een voortreffelijke school, met goede tot zeer goede docenten, zoals op reünies bleek.

Maar nu lees ik in het artikel 'Hoe kiest u een goede school' (Ten eerste, 13 april) dat het toch een slechte school was. Want onze docenten bezochten nooit een les van een collega en gaven dus ook geen feedback. En ons als leerlingen werd nooit om feedback gevraagd. En dan is het volgens ene Jaap Versvelt van Stichting Leerkracht ineens een slechte school.

Wat klopt hier niet?

Luuk Knol, Garmerwolde

Bio-drogreden

De directeur van Bionext, Bavo van den Idsert, keert zich tegen Rosanne Hertzberger (O&D, 13 april). Het was te verwachten, met een pleidooi voor E-nummers en kant-en-klaar krijg je de biosector wel in de gordijnen. De emotionele aard van zijn betoog wordt beschamend duidelijk uit zijn klassieke drogreden: post hoc ergo propter hoc (na dit, dus vanwege dit). Of de duurzaamheidswoede en de aandacht voor voeding in de biologische sector ook ergens toe leiden, vraagt Bavo zich af. Welzeker: biologische etende consumenten kopen gezonder producten, zijn gezonder en produceren minder plastic afval. Maar die keuzes komen van de klanten zelf. De biowinkel veroorzaakt hun gedrag niet. Een geitenwollensok eet nu eenmaal liever linzen dan een koekje.

Dirk Hulst, student, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden