Laat Randstad niet zo vollopen, maak Nederland groter

De ingezonden brieven van dinsdag 5 september.

Aan de Amsterdamse grachten... Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Aan de Amsterdamse grachten...Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: maak Nederland weer groot

De woningnood in Amsterdam is inmiddels zo groot dat er boetes worden opgelegd aan huiseigenaren die hun woningen leeg laten staan (Ten eerste, 2 september). Kennelijk blijft de behoefte aan woonruimte in de Randstad gigantisch, ondanks een sterke toename in huizenprijzen en fileleed. Maar is het wel verstandig de Randstad zo te laten vollopen? Of het nu gaat om het huisvesten van instellingen of het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid, altijd worden Randstedelijke gebieden aangedragen. Op die manier wordt Nederland steeds kleiner.

De Randstad wordt eerst volgestouwd en vervolgens krijgen we het infrastructureel niet meer voor elkaar. De vier grote steden willen nu dat het nieuwe kabinet 35 miljard euro investeert, vooral om de verstopte infrastructuur uit het slop te trekken. En dan zijn er gebieden die leeglopen. Geen werk, geen infrastructuur, geen internet, geen voorzieningen. Mijn voorstel: maak Nederland weer groot! We gaan niet op een kluitje hokken, maar de Randstad ontlasten door alle gebieden optimaal te benutten en vernuftig met elkaar te verbinden, zowel infrastructureel alsook digitaal. Zeg maar als één grote groene stad.

Ik heb in Duitsland geregeld met Chinezen gewerkt. Als ze me vroegen of ik in de buurt van Amsterdam woon, zei ik altijd 'ja'. Want: waar je ook in Nederland woont, je woont altijd in de buurt van Amsterdam.

Het idee van de stedelijke regio versus de landelijke buitengebieden is compleet achterhaald. Nederland heeft geen metropole area, Nederland ís een metropole area.

Sigrid Helbig, Nijmegen, directeur The Economic Board

Eigenaardige trekjes

Laura Batstra schrijft een kritisch stuk over de psychiatrisering van eigen-aardige trekjes (Opinie, 2 september (+)). Als beginnend hoofd van een basisschool luisterde ik op een bijeenkomst van plaatselijke scholen met enig ontzag naar een keur van deskundigen die kwamen vertellen over een scala aan afwijkingen (en uiteraard over het grote belang van hun therapieën daartegen) waarmee kinderen in onze scholen te maken kunnen hebben. Een meer ervaren collega vatte in de rondvraag de bijeenkomst droogjes samen: 'Als ik goed geteld heb, heeft 260 procent van alle kinderen een ernstige afwijking.'

Tiemen van der Worp (71), Bilthoven

null Beeld Stephan Schmitz
Beeld Stephan Schmitz

Last van geluid

Ik kan me helemaal vinden in het artikel van Laura Batstra (+) over misofonie: ergernis aan menselijke geluiden moet niet geproblematiseerd worden. Maar er is een andere vorm van geluid die wel wat serieuzer mag worden genomen en dat is machinaal geluid: pompen, ventilatoren, auto's op snelwegen et cetera. In toenemende mate worden we eraan blootgesteld en er zijn mensen die daar echt ziek van worden. Je kunt het zien als ethervervuiling en daar is tot op heden niet veel aandacht voor.

Ellen Vissia, Groningen

Deskundigen

In het debat over het nu nog legale goedje waarvan Coöperatie Laatste Wil beweert dat het eenvoudig en snel 'een goede dood' oplevert, stelt psycholoog René Diekstra dat de laatste-wil-mens niet zonder deskundigen kan om te zien of er in zijn geval wel sprake is van 'euthanatische omstandigheden' (Ten eerste, 4 september). Zijn ultieme argument hiervoor is dat deze deskundigen met dit middeltje 'buitenspel' staan en er zodoende 'geen waarborg is dat het leven echt voltooid was'.

De handelsreizigermethode van de CLW beviel ons niet zo, en daarom denken wij op onze eigen, zeer zelfbewuste en hoogintelligente wijze nog wat door over hoe we onze eigen euthanatisch gewaarborgde omstandigheden maximaal gaan optimaliseren.

Maar intussen wil Diekstra wellicht zo goed zijn om publiekelijk uit te leggen waarom hij meent dat zijn 'deskundige' voor ons mag uitmaken dat alleen die daartoe in staat is? Want dat wijzen wij principieel af.

Wouter van Oorschot
André Voskuijl, Amsterdam

Terrorisme

Ik zie veel verklaringen voor terrorisme voorbij komen. Misschien mag ik er een aan toevoegen. Aanhangers van de islam raken intern in conflict tussen de regels van hun geloof en het aantrekkelijke van de vrijheid van het Westen.

Wanneer zij de keus voor het geloof willen maken, moet het verlangen naar vrijheid onderdrukt worden. En in plaats van dat te bestrijden bij zichzelf, bestrijden ze dat door haat tegen de vertegenwoordigers van die vrijheid: westerlingen in het algemeen en mensen die die vrijheid extra vertegenwoordigen, zoals cartoontekenaars en homo's, in het bijzonder.

Bert Henning, Nijmegen, psycholoog

Tekst gaat verder onder de foto.

Op deze foto overlegt Kim Jong-un volgens staatsmedia over de kernproef met een waterstofbom. Beeld AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
Op deze foto overlegt Kim Jong-un volgens staatsmedia over de kernproef met een waterstofbom.Beeld AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Noord-Korea

Er is een betere methode om de kernwapendreiging door Noord-Korea te bestrijden dan wapengekletter. Vertel het Noord-Koreaanse volk de waarheid. En die is dat ze in een grote gevangenis zitten. En dat er buiten Noord-Korea welvaart en vrijheid is en dat het leven er veel leuker is. En dat ze daarom maar eens moeten gaan twijfelen aan hun regime. Het regime van de grote Un zal daar uiteindelijk niet tegen bestand zijn.

Gertjan Altena, Nijmegen

Kluizenaars

In zijn Voetnoot over kluizenaars (4 september (+)) bepleit Arnon Grunberg de mogelijkheid van kloosters voor areligieuze mensen: rust, regelmaat, eten en een paar keer per dag zingen. Waarover zou dat zingen moeten gaan? Tekstloos geneurie misschien? Mochten onderling teksten overeengekomen worden, dan kan het niet anders dan dat na verloop van tijd de schepper-van-het-al komt opduiken, en uiteindelijk God. Grunberg zij maar alvast gewaarschuwd. Areligieuze kloosters zijn er niet voor niks niet...

Bernard Zweers, Haarlemmerliede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden