Laat Obama beginnen op Thanksgiving Day

Als ik tegenwoordig een restaurant binnenga en de – vooral met jonge mensen – bezette tafels zie, krijg ik de neiging om van tafeltje naar tafeltje te lopen en te zeggen: ‘Jullie zouden hier niet moeten zijn....

Nu weet u meteen waarom ik niet vaak meer word uitgenodigd voor een etentje.

Als het aan mij lag, zouden we nu meteen een speciale sessie van het Amerikaanse Congres bijeenroepen, de Grondwet amenderen en de inauguratie van de nieuwe president verplaatsen van 20 januari naar Thanksgiving Day (27 november).

Vergeet het inaugurele bal, vergeet de eretribunes, we kunnen het ons niet veroorloven. Breng me een rechter van het Hooggerechtshof en een bijbel, en laten we Barack Obama nu meteen inzweren.

Helaas, het zou veel te lang duren vooraleer een meerderheid van alle staten zo’n amendement zou goedkeuren. Wat we echter wel kunnen doen, zegt Congresdeskundige Norman Ornstein, is ‘president Bush vragen om Tim Geithner, Obama’s beoogde minister van Financiën, onmiddellijk te benoemen’. Laat Geithner het volgende week al overnemen. Niet kwaad bedoeld tegenover Hank Paulson, maar we kunnen ons eenvoudigweg geen twee maanden transitie veroorloven.

Het is nu echt ‘code rood’. Of zoals een bankier opmerkte: ‘We hebben eindelijk de massavernietigingswapens gevonden.’ Ze waren begraven in onze eigen achtertuin: de subprime-hypotheken en alle afgeleide producten.

Het is duidelijk dat president Bush niet over de middelen beschikt om die wapens onschadelijk te maken, zoals een omvangrijk stimuleringspakket om de infrastructuur te verbeteren en banen te creëren, een breed initiatief voor huiseigenaren om het aantal gedwongen verkopen te beperken en de huizenprijzen te stabiliseren, meer kapitaal voor de balansen van de banken, en – het belangrijkste – een enorme injectie vertrouwen dat een nieuw economisch team ons hieruit kan redden.

Dat laatste is iets wat alleen president Obama kan verwezenlijken. Wat ons nu last berokkent, is niet in het minst een gebrek aan vertrouwen – in ons financieel systeem en in ons leiderschap. Obama’s aantreden zal geen magische uitwerking hebben, maar het zou helpen.

Op dit moment is er iets heel onbehoorlijks, zelfs bijna schandaligs, aan de manier waarop onze politieke elite zich gedraagt. Het is weer business as usual, terwijl de economische situatie zeer unusual is. Het is alsof ze niet begrijpen dat ons gehele financiële systeem in gevaar is.

‘De eenheid lijkt weer verdwenen. De noodtoestand lijkt een beetje minder acuut’, zei Bill Frenzel, een voormalig Republikeins Congreslid die nu verbonden is aan het Brookings Institute, vrijdag aan CNBC.com.

Als gevolg daarvan zal Barack Obama mogelijk de belangrijkste beslissingen van zijn presidentschap moeten nemen al voordat hij president is.

Een tegeltjeswijsheid zegt dat het goed is voor een president om op het dieptepunt te beginnen. De enige weg is dan omhoog. Dat klopt – tenzij hij wegzakt voordat hij is begonnen.

Thomas L. Friedman© The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.