'Laat na de weigerambtenaar ook de hoofddoekdraagster met rust'

De principes van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moeten nu net zo flexibel zijn voor de hoofddoekdraagster als voor de weigerambtenaar, betoogt columniste Ferdows Kazemi.

VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert staat de pers te woord over een voorstel van GroenLinks om de weigerambtenaar aan te pakken. Beeld anp
VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert staat de pers te woord over een voorstel van GroenLinks om de weigerambtenaar aan te pakken.Beeld anp

De VVD verloor deze week een zetel in de peilingen van Maurice de Hond. Het zou te maken hebben met de kwestie van de weigerambtenaar waar deze partij vorige week voor stemde. Een gelovige die de rechten van homo's niet accepteert mag van de liberalen weigeren om ze te trouwen. 'Amen' zei de SGP opgelucht en tekende het gedoogakkoord als 'speler op de bank'!

Ik vind de weigerambtenaar eigenlijk een zegen voor homo's. Ik zou mijn hele leven liever ongehuwd blijven dan getrouwd te worden door iemand die principieel mijn huwelijk niet erkent en die onder dwang handelt. En ik begrijp niet waarom men er een punt van maakt dat de VVD hier voor gestemd heeft. Die individuele keuzevrijheid op basis van een religieuze overtuiging past juist binnen de liberale principes.

Hennis-Plasschaert hoeft ook niet verdrietig te zijn dat de VVD tegen haar principes gehandeld heeft. Alleen zal zij ongeloofwaardig overkomen als zij straks weer gaat pleiten voor het verbod op het dragen van een hoofddoek bij overheidsbanen. Dat deed ze ongeveer een half jaar geleden. Vrijheid van godsdienst kon wat haar betreft uit de Grondwet worden geschrapt. Dan konden religieuze symbolen - zoals hoofddoekjes - in publieke functies verboden worden.

Toen wist Hennis-Plasschaert nog niet dat het kabinet de gedoogsteun van de SGP nodig zou hebben om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te loodsen. Nu maar hopen dat zij persoonlijk, als vrouwelijk lid van de VVD-fractie, de gedoogsteun van de SGP blijft genieten.

Dankzij de ongelukkige gedoogconstructie zal Hennis-Plasschaert voortaan een toontje lager moeten zingen, wat de keuzes van religieuze ambtenaren betreft. De ene ambtenaar mag weigeren homo's te trouwen en de andere mag beslissen met of zonder hoofddoek op het werk te verschijnen. Beiden doen een beroep op hun geloofsovertuiging.

Het verschil is dat de weigerambtenaar vanwege zijn godsdienstige principes de rechten van een bepaalde groep impliciet niet erkent, en dat de hoofddoekdraagster erkenning zoekt voor het recht om naar eigen godsdienstige principes te leven, zonder die van een ander ter discussie te stellen. De ene is de gelukkige wiens politieke vertegenwoordigers de partij met liberale principes kunnen gijzelen en de andere is de ongelukkige wier politieke tegenstanders dit kunnen doen.

Ferdows Kazemi is een in Iran geboren publiciste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden