Laat Louis het vrije woord verkondigen (3)

Charles Bromet en Willem Vissers

Eerdere afleveringen van deze serie waar maar geen eind aan lijkt te komen, leest u hier (1) en hier (2).

Louis van Gaal gaat zijn lidmaatschap opzeggen van de Coaches Betaald Voetbal. Of niet.

Aan de heisa over de opmerkingen van Van Gaal over Van Basten en Oranje lijkt maar geen eind te komen. De CBV vindt dat Van Gaal over de schreef is gegaan, omdat hij heeft gezegd dat Van Basten geen goede bondscoach is omdat het Nederlands elftal niet zulke hele goede wedstrijden speelt.

Dat is inderdaad nogal ernstig, dat een coach zoiets durft te beweren, want Van Basten is een fantastische bondscoach en het Nederlands elftal speelt zoals iedereen weet al 2,5 jaar droomvoetbal waar de hele wereld ademloos en vol bewondering naar staart.

Logisch dus dat achtereenvolgens Ronald Koeman, Van Basten, Gullit en Hiddink, ja zelfs hij, Van Gaal tot de orde riepen. Dat deden ze op een manier en in bewoordingen die niet strookten met de strenge beginselen van de CBV, maar daar hebben we de trainersvakbond en de woordvoerders van de afdeling censuur nog niet over gehoord.

Volgens Van Basten is Van Gaal de slechtste bondscoach van de afgelopen twintig jaar en Rijkaard noemde diens gedrag schaamteloos. Over deze zeer oncollegiale opmerkingen van de twee trainers hebben we de CBV nog niet gehoord, misschien ook omdat Van Basten geen lid is van het clubje; een verstandig besluit.

En nu is Louis weer boos op de CBV, want de toon van de brief waarin hem werd gevraagd om zijn excuses aan te bieden aan Van Basten, beviel hem niet.

En zo is iedereen boos op iedereen en zijn de media in de opperste staat van paraatheid, want misschien gaat Van Gaal zijn lidmaatschap opzeggen van het een of andere obscure trainersclubje dat, godbetert, destijds Co Adriaanse als lid royeerde omdat hij het had gewaagd te zeggen dat Nederland met Dick Advocaat als coach in 2004 geen Europees kampioen zou worden.

Voetbaltrainers. Als je al geen hekel aan ze hebt, dan krijg je het wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden