Opinie

Laat Koerden niet in de steek

De ingezonden brieven van vrijdag 2 februari 2018.

Redactie
Turkse soldaten bij de Syrische grens, op weg naar Afrin, 21 januari. Beeld afp
Turkse soldaten bij de Syrische grens, op weg naar Afrin, 21 januari.Beeld afp

Brief van de dag: Laat Koerden niet in de steek

In de strijd tegen IS hebben de Koerden veel bijgedragen. Wat geeft Erdogan en de Turken het recht nu Syrië binnen te vallen om die Koerden te bestrijden? Erdogan noemt die Koerden terroristen, maar zelf gedraagt hij zich als een terrorist. Enkele jaren geleden waren er nog vredesbesprekingen tussen Erdogan en de Turkse Koerden (PKK). Uit eigenbelang vanwege verkiezingen werden die door Erdogan beëindigd en stookte hij de strijd weer op met een ongenadige onderdrukking. En nu voert hij oorlog tegen Syrische Koerden vanwege veronderstelde hulp van hen aan de PKK. Laten de Amerikanen hun Koerdische strijdmakkers nu stikken? En waarom is onze eigen minister Zijlstra zo voorzichtig over de Turkse agressie? Er was zoveel verontwaardiging over de Russische inmenging in Oekraïne, maar is de inval van Erdogan in Syrië niet minstens zo verwerpelijk ? De Koerden hebben recht op autonomie, ook al hebben Irak, Iran, Syrië en Turkije daar moei-te mee. Dat Amerika en Europa de Koerden nu in de steek laten, is beschamend en verfoeilijk.

Jan Hettinga, Oudehaske

Rotterdam Zuid

Harriët Duurvoort, ik hou van je!

Ook ik woon met veel plezier al 35 jaar in Charlois. En ook ik ben het slechte nieuws weleens zat. Je hebt een geweldig pleidooi geschreven voor onze wijk (O&D, 1 februari).

Cos Braber, Rotterdam Zuid

Aardbevingsschade

De overheid gaat de aardbevingsschade in Groningen vergoeden. Ik ben blij voor de betrokken Groningers, het is hun na alle narigheid van harte gegund. Toch kan ik de euforie die ook elders over dit besluit heerst niet helemaal begrijpen. Ik zie namelijk duidelijke overeenkomsten met de vorige keer dat de overheid voor reddende engel speelde. Toen moest worden voorkomen dat ABN Amro ten onder ging aan onverantwoorde beslissingen van de top. Uiteindelijk waren het niet de direct verantwoordelijken die de prijs van deze redding betaalden, maar de belastingbetaler. Driemaal raden wie nu voor de kosten gaat opdraaien.

Constance Scholten, Voorburg

Muzikaal Limburgs

Ik heb het artikel over de subtiele muziek van Limburgers (Ten eerste, 31 januari) met verbazing gelezen. Alle Limburgers worden op één taalkundige hoop gegooid, terwijl de verschillen in dialect aanzienlijk zijn. Van plaats tot plaats is er al gauw 10 procent verschil in uitspraak en woordenschat en het dialect van Noord-Limburg is totaal anders dan dat van Zuid-Limburg.

In mijn oorspronkelijke dialect (Tegels) is het enige verschil tussen haas (haas) en handschoen (háas) alleen de lengte van de a. Een zus van mij wilde ooit in Sittard handschoenen kopen en gaf dat in haar dialect aan, maar ze hadden in de winkel geen idee wat ze bedoelde. Pas toen ze het in het Nederlands vroeg, begrepen ze haar.

Bert Hendrix, Nijmegen

Willem Frederik Hermans!

Jan van Genderen (Brief van de Dag, 31 januari) zou alsnog de Nobelprijs aan Simon Vestdijk willen toekennen. Ik geef toe dat Simon Vestdijk in zijn tijd - meer dan een halve eeuw geleden - alom bewierookt werd om zowel de inhoud als de omvang van zijn oeuvre en dat ook ik destijds zijn boeken met aandacht las.

Enkele jaren geleden nam ik zijn werk weer ter hand, maar helaas vind ik nu zijn boeken niet meer om door te komen. De lengte van de zinnen is daar vooral debet aan. Wel heb ik nog steeds bewondering voor zijn analyses van familierelaties en maatschappelijke fenomenen. Zo heeft zijn boek Bevrijdingsfeest mij meer geleerd over het veronderstelde goed en fout in oorlogstijd dan alle heldenromans uit die periode. Ook zijn essays in de Groene Amsterdammer over klassieke muziek waren pareltjes.

Mijn Nederlandse kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur? Als die prijs ook postuum toegekend mag worden, kies ik voluit voor Willem Frederik Hermans!

Pieter Stegeman, Monnickendam

De rat

Opmerkelijk dat in het artikel over de rat (Ten eerste, 31 januari) tamelijk geruststellend wordt gereageerd op mogelijke problemen. De realiteit is anders. In ons straatje waren er veel problemen de afgelopen jaren: meer dan honderd ratten zijn gedood; een bewoner is in haar slaapkamer gebeten door een rat; een stevige kat bracht haar prooi 's nachts op het hoofdkussen van een bewoonster; veel wegverzakkingen tot zelfs een meter diep; geknaag onder de vloer; ratten in zandbakken; plagen voor levensmiddelenwinkels enzovoort.

De gemeente Utrecht vindt ongediertebestrijding een taak van de bewoners. Als bioloog heb ik geen problemen met 'lastige' dieren, maar is dit het antwoord?

J.J.B. Meulenbroek, Utrecht

Mooi geluid voor 64-jarige

'Iedereen heeft recht op luistergenot' (Sir Edmund, 27 januari) is een mooi artikel met een goede maar dure tip over het aanpassen van de frequenties: de Zik III van Parrot. Veel goedkoper, vooral voor Samsung-smart- phonebezitters, is de 'Adapt sound' van Samsung, waarmee het geluid kan worden aangepast aan de gebruiker. Dit gebeurt ook met een gehoortest. Samen met een goede koptele- foon of oortjes eenvoudig en doelmatig te doen. Als 64-jarige kreeg ik opeens een heel mooi geluid te horen. Het zou mooi zijn als alle smartphones hiervan werden voorzien.

Henk Korthof, Boksum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden