'Laat klagende ambtenaar naar Grieken kijken'

Veel ambtenaren zullen begrip hebben voor de bevriezing van hun salaris, maar er zal vast ook weerstand ontstaan. Maar klagende ambtenaren moeten maar eens kijken naar hun Griekse of Zuid-Europese collega's. De Brabantse CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten heeft dat vandaag gezegd in reactie op afspraken tussen coalitie- en oppositiepartijen in Den Haag.

Een gehandicapte bedelt op straat in Athene Beeld reuters
Een gehandicapte bedelt op straat in AtheneBeeld reuters

In Griekenland worden 150.000 ambtenaren ontslagen en de salarissen met vele procenten verlaagd. Ook voormalig CDA-minister Piet Hein Donner noemde de nullijn voor ambtenaren eerder deze maand een luxeprobleem. De vakbonden hebben tot dusver fel gereageerd op de nullijn voor ambtenaren.

Het overleg over een nieuwe cao voor provincieambtenaren liep in februari vast. De bonden wezen een loonbod met structurele én incidentele loonsverhoging toen af.

De Brabantse gedeputeerde somde matiging van het ambtenarensalaris op bij de meevallers voor de provincie zoals ook de teruggedraaide bezuinigingen op natuur een plusje betekent.

De grootste zorg van de provincie Noord-Brabant ligt bij het verplichte schatkistbankieren, beheer van het kasgeld van de provincie door de rijksoverheid. Brabant heeft de miljardenopbrengst uit de verkoop van Essent belegd en een eventueel lager rendement door schatkistbankieren kan de provincie zwaar treffen, legde de gedeputeerde uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden