Opinie

Laat kinderen nadenken over wie ze zijn: jongen of meisje

De ingezonden brieven van woensdag 30 december.

De 6-jarige Coy Mathis, geboren als jongen, beschouwt zich als meisje. Haar broertje Max staat rechts. De ouders van het transgendermeisje hebben in Colorado een klacht ingediend omdat Coy op school geen gebruik mag maken van het meisjestoilet.Beeld reuters

Brief van de dag: Laat kinderen nadenken over wie ze zijn

In het artikel Transitie wordt gesteld dat 2015 hèt jaar was waarin de transgender in de popcultuur werd omarmd. Met voorbeelden wordt gesteld dat er dit jaar een belangrijke stap is gezet op weg naar emancipatie van transgenders.

Mij bekroop het gevoel dat het na het lezen van dit artikel vooral prettig is over te gaan tot de orde van de dag. Dit jubeljaar 2015 regisseerde ik De Jongens van Jeugdtheatercollectief T.H. de Wei, over drie vrienden waarvan één transgender, voor kinderen vanaf 6 jaar. De voorstelling is, ondanks enthousiaste reacties, geen enkele keer verkocht. Blijkbaar menen de programmeurs en boekers zeker te weten dat 'hun kinderen' dit onderwerp niet aankunnen. Dat Hollywood de transgender heeft ontdekt zal ook commerciële redenen hebben. Dat kinderen van nu recht hebben op een voorstelling die ze laat nadenken over wie ze zelf zijn, lijkt mij oneindig veel belangrijker. Op die manier kan er aan de basis gestart worden met de werkelijke emancipatie. Veelzeggend is overigens wel dat De Jongens in Duitsland is aangekocht door Theaterhaus Frankfurt. Eind april 2016 gaat de Duitstalige versie in première. Hoe zeggen Duitsers dat ook al weer? Wir schaffen das.

Louis J.A. van Beek, theatermaker, Amsterdam

Clemens Cornielje

Er is veel commotie ontstaan rond de beoogde benoeming van Loek Hermans als interim-burgemeester van Zutphen. Wat ik mis in de discussie is de rol van onze commissaris van de koning, Clemens Cornielje. In zijn functie kon hij zonder instemming van de gemeenteraad besluiten. Zijn rol roept veel vragen bij me op. Was de vorige burgemeester zo plotseling verdwenen dat er gekozen moest worden voor een interim-burgemeester?

Heeft hij werkelijk geen notie van de gevoelens van veel mensen door iemand te willen aanstellen die zoveel scherven achter zich gelaten heeft? Kan hij werkelijk niet verder kijken dan naar personen in zijn eigen netwerk en dan uit te komen bij vriend en partijgenoot Loek?

Is het kies om van iemand van wie het juridische proces nog loopt nu al te zeggen: hij verdient een tweede kans?

Nee meneer Cornielje, de vertrouwenscommissie in Zutphen had eigenlijk niet zoveel keus. U slaat nu terug door de zeggen: ze hadden hun rug recht moeten houden, maar u nam het eerste besluit in dit proces. Wat vindt u van uw eigen positie?

A.Kusters, Lochem

Eindejaarsmotie

Provinciale Staten van Gelderland in vergadering bijeen:

Kennisgenomen van het besluit van Loek Hermans zich als waarnemend burgemeester van Zutphen terug te trekken:

Gehoord de wens van de Zutphense gemeenteraad en burger, naar een burgemeester van volstrekt onbesproken gedrag:

Overwegende

dat voor onze commissaris, het niet onbesproken gedrag van de heer Hermans, geen enkel beletsel was voor benoeming,

dat onze commissaris kennelijk bij burgemeestersbenoemingen het regentesk beginsel hanteert dat niet de voorkeur van de raad en de burger, maar vooral zijn voorkeur leidend is,

dat dit beginsel haaks staat op onze visie over burgerschap en burgerparticipatie:

Spreekt uit dat de commissaris voortaan raad en burgers actief betrekt in benoemingsprocedures,

en dat de commissaris niet overgaat tot de orde van de dag.

Paul van de Geyn, oud-griffier, Kampen

Marktwerking zorg

Dank voor het verhelderende artikel over tien jaar marktwerking in de zorg. Het is goed om te lezen dat de schade van dit merkwaardige systeem minder groot is dan ik dacht.

Ik miste wel een aantal aspecten die mij niet aanstaan in dit zorgstelsel. Ten eerste : het ieder jaar moeten kiezen. De meeste mensen hebben geen idee en hoeven ook geen idee te hebben wat zij het volgende jaar nodig hebben aan zorg. Ten tweede: vertrouwde zorg dichtbij is geen gegeven, want het dichtstbijzijnde ziekenhuis of je 'eigen' specialist kan wel eens niet meer gecontracteerd zijn. In al die onderhandelingen gaat veel tijd en geld zitten, elk jaar weer.

J.C. Brandt-Dominicus, Voorburg

Louis van Gaal

Je kunt ook overdrijven als journalist om de wedstrijd tegen Chelsea als de belangrijkste wedstrijd uit Van Gaals carrière te noemen. Mijn gedachten gaan dan toch uit naar twee andere data: 24 mei 1995 en 9 juli 2014. Me dunkt dat een eerste finale Champions League en een halve finale WK voor landenteams iets belangrijker zijn dan een wedstrijd die bepalend is of je mag aanblijven als coach. Over een tijdje is iedereen het potje tegen Chelsea vergeten en vooral de wedstrijd van Ajax tegen AC Milan in 1995 behoort tot het collectieve geheugen.

Jos Bonink, Tilburg

Kappen met die handel

Het is best een leuke bezigheid vuurwerk afsteken, schrijft Margje van der Leeuw. Het leven tarten is kennelijk iets wat in de mens zit. Mensen gaan nu eenmaal gevaarlijk om met hun lijf en leden maar ieder maakt zijn eigen keuzes', schrijft ze. Pardon? Hún lijf en leden? Van anderen! Niet ieder blind oog is eigen schuld. Vorig jaar 574 slachtoffers? Het werkelijke aantal ligt veel hoger. Brandwonden die niet in de statistieken terechtkomen. Het slachtoffer die de knal in zijn oor tien jaar later nog steeds hoort in de vorm van een harde ruis... Wie zal je aanklagen? De buurman met z'n illegale rotzooi?Je maakt geen schijn van kans. Nee hoor, kappen met die handel! En een mooie, professionele vuurwerkshow als daar behoefte aan is.

Rita Wolters, Enkhuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden