Laat kilometerheffing over aan de regio

De formatie van een nieuw kabinet is een nogal ingewikkeld proces. Nederlanders voorzien de informateur van advies...

Over kilometerheffing wordt al twintig jaar gesteggeld. Voor de opvolger van minister Eurlings hebben we alvast goed nieuws: beprijzing is in te voeren, maar dan wel regionaal, met eenvoudiger technieken en gefaseerd.

Laat steden en regio’s, binnen nationale kaders, zelf hun congestie oplossen. Zij voelen als eerste de effecten van de files op de regionale economie, en incasseren dus ook als eerste de positieve effecten van beprijzing. Bovendien is het meeste verkeer regionaal van aard.

De rijksoverheid laat alle auto’s uitrusten met een kentekenplaat met een op afstand uitleesbare chip met voertuiginformatie. Een investering van enkele euro’s per chip; de uitrol kan binnen één kabinetsperiode zijn beslag krijgen. Ook stelt het Rijk tariefklassen vast, stel 5, 7 en 10 eurocent per kilometer. Dit voorkomt een ratjetoe aan tarieven en ongewenste concurrentie tussen regio’s. De keuze voor de hoogte van het tarief ligt bij de regio; de inning geschiedt landelijk.

Regio’s verzoeken het Rijk de kilometerheffing te mogen toepassen. Ze bepalen zelf de uitwerking: alleen het hoofdwegennet beprijzen of ook het onderliggend wegennet? Spitsheffing of geldt het tarief de hele dag? De opbrengsten komen ten goede aan mobiliteitsprojecten in de regio: OV, wegen, fietspaden, beloning van reizigers die buiten de spits rijden, etc. De motorrijtuigenbelasting wordt verlaagd met de opbrengsten van de heffing. Zo betalen automobilisten niet extra en gaan automobilisten die minder rijden, erop vooruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden