'Laat jihadisten terugkeren, we schakelen ze allemaal uit'

In de strijd tegen terugkerende jihadisten gaat de Indonesische opperbevelhebber van het leger een stapje verder dan premier Rutte, die Nederlandse terroristen liever ziet sneuvelen in het buitenland dan terugkeren. Generaal Moeldoko op zijn beurt pakt ze het liefst zelf aan: 'Het is juist goed als ze terugkomen; we zullen ze zelf allemaal uitschakelen, geen probleem'.

Pieter Hotse Smit
Generaal Moeldoko voert het woord over de verdwenen AirAsia-vlucht voirg jaar december. Beeld epa
Generaal Moeldoko voert het woord over de verdwenen AirAsia-vlucht voirg jaar december.Beeld epa

De legerleider benadrukt dat zijn land 'vooral niet bang moet zijn voor Islamitische Staat'. Hij reageert tegenover Detik News op een dreigvideo van Indonesische IS-strijders van vorige week, waarin jihadisten zeggen terug te zullen keren naar Java om twee belangrijke terroristen te bevrijden. Het gaat om Abu Bakar Bashir en Aman Abdurrahman, die gevangen zitten in de zwaar beveiligde gevangenis Nusakambangan op centraal-Java.

Ondanks zijn oorlogstaal moet IS volgens Moeldoko vooral in de kiem worden gesmoord. De groepering is als een 'virus', een 'kanker', die 'weggepoetst' moet worden. Hij zegt dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat sympathieën voor IS wortel schieten in Indonesië. 'Ik heb duidelijk gezien hoe die kunnen verspreiden in onstabiele landen.' Hij noemt geen concrete stappen om jihadisme in eigen land tegen te gaan.

De video van vorige week, die inmiddels is verwijderd, toont aan dat vroegtijdige maatregelen nodig zijn. De Indonesische autoriteiten denken op de beelden de in Indonesië geboren jihadist Abu Jandal te herkennen, die ook figureerde in een video die afgelopen december verscheen. Daarin werd het leger en de afdeling van de nationale politie bedreigd die zich bezighoudt met contra-terrorisme. Diezelfde politieafdeling is samen met het leger begonnen met een onderzoek naar Jandal en andere terroristen die in beeld verschenen, meldt The Jakarta Globe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden