Lezersbrieven

Laat het stil blijven op begraafplaats

De ingezonden brieven van vrijdag 7 augustus.

Een danser in Q61 Cemetery van choreografe Ann Van den Broek. Beeld Sanne Peper
Een danser in Q61 Cemetery van choreografe Ann Van den Broek.Beeld Sanne Peper

Brief van de dag Laat de begraafplaats met rust

Met stijgende verbazing las ik het artikel over Q61 Cemetery, een dansvoorstelling die wordt opgevoerd op begraafplaatsen. Gelukkig is daar de uitleg van choreografe Ann Van den Broek, die ons leert dat 'wij verdriet te weinig delen' en 'de begraafplaats meer is dan een decor'. 'In Nederland beschouwen sommige mensen de hele begraafplaats als hun terrein', aldus Van den Broek. 'Maar ze huren alleen dat ene graf.' Met het begin van deze laatste opmerking heeft de choreografe een punt. Je huurt als nabestaande namelijk niet alleen dat specifieke plekje waar je dierbare ligt. De hele begraafplaats doet ertoe. De sfeer, de stilte en de omringende natuur. Van den Broek wil mensen 'iets emotioneels laten meemaken'. Ik kan haar verzekeren dat de mensen die 'dat ene graf gehuurd hebben' dat allang hebben meegemaakt en misschien nog steeds meemaken. Daar hebben nabestaanden helemaal geen dansvoorstelling voor nodig. Daarbij wil niet iedereen zijn verdriet met andere onbekenden delen. Het lijkt me het beste van begraafplaatsen af te blijven, zodat we nog ergens de stilte kunnen behouden. De wind en het ruisen van de bomen. Dat is genoeg.

Ria Vleesch du Bois-Paauwe, Lunteren

Fort Europa

De Volkskrant onderzoekt de vluchtelingencrisis aan de hand van drie vraagstellingen waarvan de laatste 'hoe kan het anders?' luidt. Ik hoop dat de redacteuren bij deze vraagstelling ook het thema overbevolking betrekken. Op dit thema lijkt een zwaar taboe te rusten zowel in de politiek, de wetenschap als in de media.

Uit het onlangs verschenen VN-rapport World Population Prospects blijkt dat onze aarde in 2050 maar liefst 9,7 miljard bewoners zal tellen, 700 miljoen meer dan de voorlaatste voorspelling. In de 28 landen in Afrika waar de grote vluchtelingenstromen vandaan komen, zal de komende 35 jaar de bevolking zich verdubbelen, hetgeen zal leiden tot een navenante toename van problemen in deze landen. Nog veel meer mensen dan nu het geval is zullen geen toekomstperspectief zien in eigen land en begrijpelijkerwijs de oversteek wagen.

Tineke van der Kooij, Oostzaan

Ontwikkelingshulp

In het artikel 'De Grote Vier zijn op zoek naar een nieuw verhaal' wordt een stereotiep beeld geschetst van de ontwikkelingssector, alsof die alleen 'klassieke' ontwikkelingsprojecten zou uitvoeren en niet protesteert tegen en anticipeert op de grote overheidsbezuini- gingen. Ook stelt hoogleraar Paul Hoebink dat bedrijven alleen geïnteresseerd zijn om te doneren voor 'honger en gehandicapte kinderen'.

Simavi herkent zich als middelgrote ontwikkelingsorganisatie niet in dit beeld. We werken al jaren aan innovatieve partnerschappen. Zo leren we schoolkinderen in Ghana en Kenia samen met de KNVB over het belang van handen wassen en werken we met bedrijven als Philips en kennisinstituut TNO aan het verbeteren van de basisgezondheid van achtergestelde groepen in Azië en Afrika.

Dit doen we op basis van een gezamenlijke ambitie, maar we gaan verschillend te werk. We werken samen met bedrijven op basis van hun doelstelling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen én spelen een rol in het creëren van afzetmarkten en het exporteren van kennis. Dat is niet altijd makkelijk, maar levert uiteindelijk wel meerwaarde op.

Elke twee minuten sterft ergens op de wereld een vrouw tijdens haar zwangerschap of in het kraambed en nog steeds heeft een op de drie mensen geen toegang tot een toilet. Nederland kan deze uitdagingen niet alleen oplossen en het is een illusie te denken dat dit zowel in Afrika, Azië als Nederland zonder het maatschappelijk middenveld kan.

Ewout van Galen, directeur Programma's Simavi, Haarlem

Ontwikkelingshulp (2)

Bijna dertig jaar heb ik bij een van de vier grote ontwikkelingsorganisaties gewerkt. Afhankelijk van de minister die ontwikkelingssamenwerking voor zijn rekening nam moesten wij onze eigen identiteit versterken, niet zo verkokerd denken, meer met andere organisaties samenwerken, elkaar eindelijk eens beconcurreren, geen geld besteden aan bewustwording in Nederland, ons zwakke draagvlak in Nederland versterken, niks aan lobby doen, veel meer aan lobby doen.

De enige periode van consistent veranderend beleid die ik heb meegemaakt, was onder minister Jan Pronk, die meer dan een kabinetsperiode verantwoordelijk was voor ontwikkelingssamenwerking.

Peter Goedhart, Wageningen

EU géén eenheidsworst

Volgens Gerard Bekker hebben EU-politici niet door dat je van een Italiaan geen Noor kunt maken. Een tamelijk onzinnige opmerking aangezien Noorwegen in 1994 voor de tweede maal besloot om geen lid te worden van wat Bekker de 'Brusselse eenheidsworst' noemt.

Onzin trouwens dit laatste, de EU is nog altijd een piatto di carne mista.

Frans Vroegop, Pai, Thailand

Langs alle deuren

Iedereen zou de visie van Thomas von der Dunk moeten kennen om een gefundeerd standpunt over de EU te kunnen innemen. Glashelder geeft Von der Dunk aan dat het EU-project een ernstige bedreiging is voor het Europa zoals wij dat kennen; een Europa in vrede, in al haar schitterende culturele verscheidenheid.

Het is een grote uitdaging hoe deze heldere visie van Von der Dunk bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht kan worden gebracht. Ik bied mij hierbij graag aan om vijfduizend adressen in mijn woonplaats te bedienen en hoop dat meer Volkskrant-lezers mijn initiatief zullen opvolgen.

Paul Hak, Heerhugowaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden