Laat het landschap geen reservaat worden

Veel randstedelingen verhuizen na hun pensioen naar een dorp in een landelijk gebied. Wat ze daar denken te vinden is rust, ruimte en frisse lucht....

Ermelo J. van de Berg

Toen wij naar een dorp op de Veluwe verhuisden in verband met ons werk werden we, net als andere nieuwkomers, uitgenodigd voor een welkomstavond op het gemeentehuis. Op deze avond werden we ingewijd in de geschiedenis en huidige stand van zaken van de gemeente door de burgemeester en enkele wethouders. Gedurende de vragenronde maakten we allemaal kennis met twee van de 'drentenierders'. Het verzoek van het echtpaar was of er nou eindelijk iets kon worden gedaan aan het verkeer in de straat waar hun, niet voor permanente bewoning bedoelde, woning stond. De straat bleek in een voor industriële bedrijvigheid aangewezen gebied te liggen. De vrachtwagens die er toen reden mogen er nu nog steeds langs.

Deze westerlingen waren zo overtuigd van hun recht op rust en ruimte na hun pensioen dat ze vergaten wat wel vaker door 'drentenierders' wordt vergeten. In Nederland is (vrijwel) geen enkele plaats te vinden waar je kunt wonen zonder dat je met anderen en dus de belangen van anderen wordt geconfronteerd. Naast je eigen rechten heb je dus altijd te maken met anderen die ook rechten hebben. Het landelijk gebied in Nederland blijkt voor westerlingen geen oase van rust te zijn. De ruime weilanden met koeien horen bij gemechaniseerde boerderijen en de dieren stinken. De ondernemers zijn, net als in het westen, uit op winst en willen groeien. De rustieke oude ambachten worden alleen nog uitgeoefend door oude heren op jaarlijkse braderieën.

Laat het platteland geen reservaat worden: ontneem ondernemers niet hun ondernemerschap voor de rust van gepensioneerden. Bovengenoemde westerlingen kunnen waarschijnlijk meer rust en veel minder stress vinden in hun eigen stad. Zelfs de drukste stad in het westen heeft zijn rustiger straten en woongebieden. De meeste steden hebben parken waarin rust gecombineerd wordt met relatief frisse lucht. Als er al beesten zijn in deze parken, dan zijn het er niet zo veel dat ze onnoemelijk stinken. En als ze wel stinken dan woont u er in ieder geval niet naast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden