'Laat een Europese lente opbloeien'

Jongeren zijn opvallend ondervertegenwoordigd in vakbonden en politieke partijen, terwijl de Occupy-beweging en de Indignado-beweging laten zien dat er genoeg maatschappelijk engagement is. Ries Kamphof roept daarom jongeren op aan concrete voorstellen te gaan werken.

De protestbeweging Occupy hield zaterdag in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam acties. In Amsterdam liepen 500 mensen van het Beursplein naar de Nederlandsche Bank.Beeld anp

De afgelopen tijd brachten de 'Occupy-beweging' en de 'Indignado-beweging' een sterk tegengeluid. In beide groepen is de jongere generatie sterk vertegenwoordigd. Net zoals bij grote broer de 'Arabische lente' staat een mondige en intelligente generatie op die zowel intergenerationele als morele vraagtekens stelt.

Helaas zorgt de oververtegenwoordiging van digitale media (Twitter, Facebook) er voor dat de jongere generatie weinig concrete oplossingen aandraagt. Met 140 tekens kan helaas geen baanbrekend voorstel worden gedaan.

Nog altijd zijn vakbonden en politieke partijen de belangrijkste vertegenwoordigers van het geluid van 'het volk' en 'de werknemers'.

Jongeren zijn hierin opvallend ondervertegenwoordigd, terwijl de genoemde bewegingen laten zien dat er genoeg maatschappelijk engagement is. Ik doe dan ook een oproep aan de jonge generatie om in misschien 'ouderwetse' maar machtige media als kranten de discussie voort te zetten en aan concrete voorstellen te gaan werken.

Hierbij drie concrete voorstellen:

1. Een pensioenakkoord waarbij men uitgaat van 0 procent economische groei. De economische recessie lijkt een keerpunt in de Europese economische ontwikkeling. Het huidige pensioenakkoord dat deze ontwikkelingen ontkent en zeer nadelig lijkt voor de jonge generatie moet van tafel in ruil voor een realistisch akkoord.

2. Op de arbeidsmarkt zou alleen nog naar functie moeten worden betaald en zou leeftijd geen belangrijke variabele moeten zijn.

3. Streng en gescheiden centraal economisch toezicht op Europese banken om de 'weeffouten' in het Europese economisch systeem te herstellen. Een gemeenschappelijke eurozone is alleen duurzaam als deze centraal kan worden georganiseerd.

Het is mooi als deze ideeën breed zouden worden gedeeld, en even belangrijk: als jongeren met een gemeenschappelijk geluid komen. Laat de jonge generaties in Nederland en Europa de herfst en winter gebruiken om open met elkaar te discussiëren, liefst in de grote kranten, om dan werkelijk met concrete voorstellen de 'Europese lente' te starten.

Ries Kamphof (26) is politicoloog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden