Column

Laat die Wilders zelf lekker de rambam krijgen

Geert '#kominverzet' Wilders moet afstand nemen van het geweld tegen vluchtelingen. Dat vonden andere partijen in de Tweede Kamer, na de uitbarstingen in Steenbergen en Geldermalsen (inspraakavonden versjteerd), Pannerden (Somalisch gezin geterroriseerd) en Dordrecht (moskee bezet). Wilders reageerde gisteren per tweet op het verzoek: 'Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.'

Bert Wagendorp
Het gemeentehuis in Geldermalsen, de dag na de rellen Beeld anp
Het gemeentehuis in Geldermalsen, de dag na de rellenBeeld anp

Duidelijk, Geert Wilders neemt geen afstand.

Dit terwijl Attje Kuiken (PvdA) en Sharon Gesthuizen (SP) nog wel zo vriendelijk hadden benadrukt dat Wilders niet verantwoordelijk is voor het geweld. Het is altijd stank voor dank, met die gozer. Inderdaad stond de Grote Leider niet zelf met vuurwerkbommen te smijten. De geweldplegers van afgelopen weekend kwamen er wel eerlijk voor uit dat ze door Wilders waren geïnspireerd. Gezien zijn tweet van gisteravond vond de politicus dat prima. Dat is ook duidelijk.

Eind oktober behoorde Wilders overigens tot de fractieleiders in de Tweede Kamer die in een brief ('Stop met intimideren en bedreigen') opriepen het debat over vluchtelingen geweldloos te houden. Hij kon moeilijk anders - zou hij niet bij het kruisje hebben getekend, dan was meteen duidelijk geweest waarover nu nog kan worden getwijfeld, namelijk of de rellen rond gemeentehuizen, azc's en immigrantenwoningen niet heel goed in Wilders' strategie passen.

Afgelopen zaterdag verscheen een onderzoek van I&O Research, in samenwerking met de Universiteit Twente. Daaruit bleek dat zeven op de tien Nederlanders de komst van een azc in hun gemeente acceptabel vinden. Van hen doen drie van de tien dat onder voorwaarden - de grootte van het centrum moet in verhouding staan tot de omvang van hun gemeente en ze willen graag bij de besluitvorming worden betrokken. Dat lijken me redelijke eisen. Onderzoeker Martin Rosema was verrast door de uitkomst. 'Dit onderzoek toont aan dat er tegenover een schreeuwende minderheid eigenlijk een stille meerderheid bestaat.'

Je leest vaak dat de schreeuwende minderheid door politici in de steek is gelaten daarom schreeuwen ze moord en brand. Volgens mij is het juist de stille meerderheid die bij politici te weinig gehoor vindt. De schreeuwers worden op hun wenken bediend. Dat zou moeten veranderen. In plaats van Wilders beleefd te vragen afstand te nemen, zouden de Gersthuizens en Kuikens hun fluwelen handschoenen moeten verruilen voor bokshandschoenen (figuurlijk! figuurlijk!) voor een paar stevige uppercuts. Wilders doet dat allang, en met veel succes.

Volgens Peter Kanne van I&O Research wordt de beeldvorming rond vluchtelingen, behalve door Wilders c.s., ook beïnvloed door de media: die leggen de nadruk op negatieve berichtgeving. Als die analyse klopt, zijn wij van de media medeverantwoordelijk voor het ontstane klimaat - ook al leken het mij in Geldermalsen en Pannerden geen krantenlezers. Maar net als de politiek geven ook de media de schreeuwers alle aandacht en lijken ze de redelijke meerderheid die daartegenover staat te vergeten.

Het is tuig van de richel dat vuurwerkbommen naar een onschuldig gezin gooit. Het is politiek tuig van de richel dat weigert dergelijke daden af te wijzen. Het heeft weinig zin haatzaaiers te vragen te stoppen met haatzaaien - haatzaaien is hun raison d'être en deel van hun tactiek. Ze moeten met argumenten worden bestreden: dat is wat een grote meerderheid van de Nederlanders van politici verwacht.

En laat die Wilders zelf lekker de rambam krijgen. Sukkel.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden