Commentaar

Laat die werven maar verhuizen

Het heeft weinig zin bedrijven in Nederland te houden als ze geen belasting betalen of banen scheppen.

Yvonne Hofs
Scheepswerf GS Yard in het Groningse Waterhuizen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Scheepswerf GS Yard in het Groningse Waterhuizen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Wie de Groningse scheepswerf GS Yard in Waterhuizen bezoekt, waant zich in Klein-Boekarest. Tweederde van de arbeiders die aan het Winschoterdiep schepen in elkaar zetten zijn Roemenen, vertelden oud-werknemers in de Volkskrant (+). Deze gast-Roemenen verdienen op papier een bruto uurloon van 95 eurocent en werken 56 uur per week.

Nee, dat mag inderdaad niet volgens de Nederlandse metaal- en uitzend-cao's. Maar toch is het volkomen legaal, aldus de eigenaren van de werf. Ze maken slechts slim gebruik van een maas in de Europese regelgeving.

In een EU-land als Roemenië zijn de sociale premies veel lager dan in Nederland. Dus werken de Roemenen formeel voor een Roemeens uitzendbureau dat een dochter is van een Nederlands uitzendbureau. De werf bespaart zo een half miljoen euro per maand aan loonkosten. Andere Nederlandse scheepswerven maken gebruik van dezelfde schijnconstructie, beweert de FNV. De vakbond wil GS Yard nu juridisch aansprakelijk stellen wegens onderbetaling.

Dit soort schijnconstructies zou veel harder aangepakt moeten worden door de overheid. Niet alleen in de scheepsbouw, maar ook in de champignonteelt, de transportsector en de bouwnijverheid huren werkgevers via dubieuze constructies volop goedkoop personeel uit Oost-Europa in. De Nederlanders die voor GS Yard werkten als kraanmachinist, plaatwerker of lasser hebben het nakijken. Zij zijn met hun cao-lonen meer dan drie keer zo duur voor hun werkgever dan de import-Roemenen.

De eigenaren van de werven zeggen dat zij de moordende concurrentie in hun branche alleen aankunnen dankzij de goedkope Roemenen. 'Als deze schijnconstructies verboden worden, gaan we failliet of verplaatsen we het werk subiet naar Roemenië', waarschuwen ze.

Maar waarom zouden we bedrijven voor Nederland willen behouden die alleen werk bieden aan Roemenen en die nauwelijks bijdragen aan de schatkist? Vanwege die paar banen op het hoofdkantoor? Er zijn genoeg bedrijven die hun onderzoeksafdeling in Nederland hebben en hun productieafdeling in een lagelonenland. Nederland moest toch een kennisland worden? Laat die werven maar verhuizen, dan kunnen de Roemenen lekker thuis blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden