Laat die koeien toch lekker buiten

De ingezonden brieven van 19 mei 2015.

Koeien die in het voorjaar voor het eerst weer in de wei komen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Laat die koeien toch lekker buiten

Brief van de dag

Het klopt helemaal, zoals Ana van Es schrijft, dat burgers koeien graag in de wei zien (Ten eerste, 18 mei). Die waardering bleek drie jaar geleden al uit een opinieonderzoek dat wij aan TNS Nipo hadden gevraagd. Bijna 100 procent van de Nederlanders liet niet alleen weten dat ze koeien in de wei willen zien, ook zei meer dan 90 procent dat de dieren daar recht op hebben. Tot zover niets aan de hand.

Maar dan stelt de verslaggeefster op eigen gezag dat zulks slechts een kwestie van nostalgie is: 'Er zijn weinig concrete bewijzen dat het welzijn van koeien op stal wordt geschonden.' Weinig is uiteraard meer dan geen. Want ze zijn er wel degelijk. Het is onder belanghebbenden bekend dat koeien die hun hele - korte leven - in de stal moeten doorbrengen meer last hebben van klauw- en pootproblemen en van uierontstekingen.

De trend om koeien levenslang op stal te zetten heeft niets van doen met dierenwelzijn, maar alles met geld verdienen. De robot melkt de koe drie keer per dag, de koe is doorgefokt op melkafgifte, niet op gezondheid of sterkte. De koe wordt niet gezien en behandeld als een levend wezen met behoeften en gevoelens, maar als een productiemiddel.

Zeker, moderne stallen zijn leefbaarder dan de oude potstal, maar het blijft een poging tot imitatie van de natuurlijke omgeving: het weiland.

Vandaar dat wij daar al enkele jaren campagne voor voeren, supermarkten vragen meer zuivel met weidemelkgarantie aan te bieden en consumenten aansporen om die dan ook te kopen. Of wij de trend weten te keren, is de vraag. Die is naar nog meer koeien in de stal, tot wel 50procent binnen een paar jaar. Gelukkig heeft staatssecretaris Dijksma gezegd ernaar te streven dat het aandeel koeien in de wei op afzienbare termijn weer op 80procent komt. Een gezond streven. Maar helaas nog zonder concrete daden.

Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland, Amsterdam

Of hij veel van jazz weet...

Natuurlijk is Elmer Schönberger een schrijver, componist en musicoloog van uitzonderlijke statuur en klasse binnen de modern-klassieke muziek. Het Asko/Schönberg-ensemble kan zich geen betere artistiek adviseur wensen! Maar of hij ook zo veel van jazz weet... Gisteren stelde Schönberger in de rubriek 'Geachte Redactie' dat er maar één Bill Evans bij Miles Davis heeft gespeeld, en dat de tweede van wie in de column van Peter Buwalda sprake van was, de componist en arrangeur Gil Evans had moeten zijn.

Nee hoor, Peter Buwalda had het goed! De pianist Bill Evans speelde in 1958 in het sextet van Davis en kwam daarna in 1959 nog even terug om een aantal tracks van de beroemde plaat Kind Of Blue met dat sextet op te nemen. En de tenor- en sopraansaxofonist Bill Evans speelde van 1980 tot 1984 in Davis' 'elektrische' band en is te horen op platen als The Man with the Horn en Decoy.

Overigens heeft volgens mij Gil Evans nooit in de bands van Davis gespeeld. Hij was natuurlijk als arrangeur/orkestleider wél betrokken bij zulke prachtplaten als Miles Ahead en Sketches of Spain.

Peter Stöve, Amstelveen

Leer van de Dierenpartij

GroenLinks heeft een nieuwe partijleider die een duidelijkere richting aan de partij wil geven (Ten eerste, 16 mei). Wat me verbaast, is dat Jesse Klaver de twee thema's in de strijd gooit waar GroenLinks volgens mij al jaren eerder duidelijk voor had moeten kiezen, namelijk tegen ongebreidelde economische groei en milieu/verduurzaming.

Deze thema's zijn al jaren de fundamenten van de Partij voor de Dieren en die partij krijgt met een standvastige houding een steeds grotere achterban. Ik denk dan ook dat GroenLinks de 'groene' kiezers heeft zien vertrekken naar de PvdD en die kiezers nu weer aan zich wil binden. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken. Het is jammer dat in de interviews met Jesse Klaver dit niet wordt besproken, het gaat voornamelijk om het linkse verhaal en de partijen op links als concurrent. Ik denk dat de PvdD de grootste concurrent is.

Steven Wilmink, Elst

Jesse, de nieuwe Messias

De Volkskrant introduceerde een nieuwe Messias. We zijn er kennelijk aan toe. Jesse Klaver. Bert Wagendorp is zijn heraut. Wat zal Martin Sommer doen?

Jan Heijmans, Utrecht

Leve Jesse

Met bewondering heb ik het interview met Jesse Klaver gelezen door Gijs Herderscheê en Ariejan Korteweg. Ik denk dat Jesse stem gaat geven aan een groeiend aantal mensen die zich zorgen maken over het klimaatprobleem, de energiezekerheid, de groeiende tegenstelling arm-rijk, de bezuinigingen op de zorg en zo veel meer. Ik wens Jesse veel succes.

John Jorna, Odijk

Helaas, geen jurist

Paul Hekkens is econoom en cultureel antropoloog en geen jurist, en dat is te merken (O&D, 16 mei). Hij heeft kennelijk nog nooit heeft gehoord van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens of de zogenaamde Definitierichtlijn. Niet het Vluchtelingenverdrag maar deze Europese afspraken zijn namelijk in het overgrote deel van de gevallen de basis van de verblijfsvergunning van asielzoekers.

Dit geldt vooral voor Syriërs en Eritreeërs; zij komen in aanmerking voor zo'n vergunning omdat iedereen bij terugkeer terechtkomt in oorlogsgeweld, respectievelijk repressie. Deze verblijfsvergunning wordt verleend door de IND. De rechter komt er alleen aan te pas als er twijfels zijn of de betreffende persoon wel uit dat land komt of als het een persoon is die verdacht wordt van mensenrechtenschendingen. Schoenmaker hou je bij je leest. Zeker als je een hard oordeel hebt over mensen die zich niet kunnen verdedigen.

Inge Hidding, asieladvocaat, Nieuw Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden