'Laat Den Haag dit werk maar doen'
De vakbeweging houdt de druk op het kabinet met de grootste acties in de metaalsector sinds vijftien jaar. 'We staken door tot dit klootkabinet eindelijk luistert.'..
De honderden metaalarbeiders staan er onwennig bij, woensdagochtend om tien uur. Vooralsnog zit er weinig beweging in de mannen. De menigte met een gemiddelde leeftijd boven de veertig lijkt het staken verleerd, totdat vakbondsbestuurder Jan Berghuis van de FNV het podium beklimt.
'Wij staken tegen dit klootkabinet, totdat het luistert!', brult Berghuis. 'Actie, actie!', scanderen de stakers. Een van hen draagt een bord met een kale knuffelkip, 'Kaal genoeg zo?', staat erop.
Ondanks de prille onderhandelingen tussen kabinet en sociale partners gaat de hete herfst gewoon door. De bonden proberen elke indruk te vermijden dat een akkoord nabij is.
Volgens de vakbeweging hebben ruim 3200 stakers zich ingeschreven. Staalbedrijf Corus ligt goeddeels plat. Alleen vitale onderdelen draaien nog, want een oven weer aanzetten kan dagen duren.
Samen met ruim tweehonderd andere bedrijven in de metaalindustrie, waaronder Nedcar en Daf, leggen woensdag naar schatting 22 duizend werknemers het werk neer. De staking in de sector is onderdeel van de estafette-acties tegen de kabinetsplannen voor onder meer VUT, prepensioen, WAO en WW.
'Laat die gasten in Den Haag maar eens drie maanden mijn werk doen, kijken of ze het volhouden op honderd meter hoogte', zegt Timo Hagedoorn, werknemer bij een constructiebedrijf dat werkt voor Corus. Zijn rug, nek en schouders zijn versleten en Hagedoorn is pas veertig. 'Elke dag versjouw ik voor tweeduizend kilo aan spullen, ladder op en af. Dit hou ik echt niet vol tot mijn 67ste.'
Collegastaker Joop Aafjes, werkzaam bij Corus, knikt tevreden. 'Daarom staan we hier. Laat Den Haag maar geld weghalen waar het kan, maar niet bij ons.' Bij Corus is het werknemersbestand sterk vergrijsd. Met zijn veertigste is Timo Hagedoorn nog de jongste van zijn groep.
Hans Hemmes, lid van de ondernemingsraad van Corus en vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten, beaamt het probleem. 'Bij Corus kon iedereen aan de slag in de jaren zeventig. Maar daarna is er nooit aanwas geweest van jonge krachten, waardoor het werknemersbestand steeds meer vergrijsde. Met de huidige kabinetsplannen moet zo'n beetje iedereen hier vrezen voor de gevolgen.'
'De staking bij ons is onnodig en buiten proportie', vindt Mari van der Vlis van Corus. 'We hebben keer op keer duidelijk gemaakt aan onze medewerkers dat we kritisch staan tegenover het kabinet. En toch staken ze.' Van der Vlis is wel tevreden over het feit dat de vitale onderdelen van Corus doordraaien. 'Vooralsnog wordt er verantwoord gestaakt.'
Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, zweept het publiek nog eens op. 'Pas sinds Balkenende zijn voet weer kan gebruiken, zit er beweging in het kabinet. Maar het kan ook een schijnbeweging zijn. Nu houden wij de poot stijf, het kabinet moet buigen!'