Laat de tweede helft van Tottenham-Juventus zien aan alle Nederlandse voetballers, trainers en sporters

Willem Vissers
null Beeld
Beeld

Verdediger Giorgio Chiellini en doelman Gianluigi Buffon grepen elkaar even vast bij het hoofd, in het heetst van de formidabele strijd. Ze schreeuwden, de trillende mond wijd open. Ogen bijna dicht. Ja, het was gelukt, samen. Son van Tottenham zette voor, Kane was onderweg, Chiellini van Juventus voorkwam met een wilde sliding een doelpunt door de bal tot hoekschop te glijden.

In hun ogen was het verhaal van de strijd op leven en dood geschreven. Verdediger Barzagli deed even later nog een boks met Buffon, toen hij in de laatste minuut een bal van de lijn ramde. Juventus overleefde in Londen. Ongelooflijke, onvoorwaardelijke inzet, als mooiste sportbeelden van de week. Nederlandse trainers klaagden weer eens over de slappe instelling van hun profs. Cocu na de afgang van PSV tegen Willem II, Ten Hag vorige week na de schrobbering van Ajax bij Vitesse, Van Bronckhorst van Feyenoord geregeld. Een voetballand in last maakt zich druk om mentale instelling. Het is een gotspe.

Gianluigi Buffon en Giorgio Chiellini in de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Juventus. Beeld anp
Gianluigi Buffon en Giorgio Chiellini in de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Juventus.Beeld anp

Tottenham - Juventus was een les. Het begon al voor de aftrap. Chiellini en Buffon sloten de ogen bij de minuut stilte voor aanvoerder Davide Astori van Fiorentina, collega bij de nationale ploeg. Astori was plotseling overleden in een hotelkamer, op de dag van een wedstrijd. Chiellini beet op zijn lip, bij de voorstelling van de ploegen op Wembley. Het liefst wilde hij hartverscheurend huilen, maar zo meteen moest hij voetballen en zijn verdriet voor anderhalf uur of langer wegsteken.

Daarop volgde de wedstrijd, zo intens, zo mooi, zo meelijwekkend ook voor Tottenham, met al zijn frivoliteit en aanvalslust. Laat die tweede helft zien aan alle Nederlandse voetballers, aan alle trainers, aan alle sporters, desnoods aan directeuren van banken die denken dat zij de ware artiesten van het maatschappelijk leven zijn. Al die opgekropte passie, alsmede de wetenschap dat de tegenstander beter kan voetballen, maar niet per se de winnaar hoeft te zijn.

Chiellini met zijn rauwe kop, slim en intelligent, sprak na afloop over de ervaring van Juventus, met spelers die al jaren meedraaien in de Europese top. Het zal steeds moeilijker zijn om aan te haken, verwacht hij, omdat de jaren voortschrijden in zijn soldatenlijf en omdat sommige clubs de beste spelers van de wereld verzamelen, totdat ze al het voetbal beheersen.

Dat gesprek na afloop in de catacomben van Wembley was bijna nog mooier dan de les in defensie. Il dottore, zoals ze Chiellini noemen omdat hij afstudeerde als econoom, sprak Engels met een prachtig Italiaans accent en vooral met een breekbare, zachte stem. Opnieuw welden tranen op toen de verslaggever over de dood van Astori begon.

Chiellini, Barzagli en Buffon ruilden hun blauwgele gevechtstenue van Juventus donderdag in voor het driedelige pak van de rouw, dat ze droegen op de uitvaart in Florence. 'We nemen de lach van Davide mee in ons hart', zei Chiellini, terwijl zijn strijdershart bloedde.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Juventusspelers Giorgio Chiellini, Gianluigi Buffon en Andrea Barzagli arriveren bij de begrafenis van Davide Astori, de aanvoerder van Fiorentina, op 8 maart 2018 in Florence. Beeld anp
Juventusspelers Giorgio Chiellini, Gianluigi Buffon en Andrea Barzagli arriveren bij de begrafenis van Davide Astori, de aanvoerder van Fiorentina, op 8 maart 2018 in Florence.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden