Laat de staldeuren openstaan en kijk waarvoor de koeien kiezen

De ingezonden brieven van vrijdag 22 mei.

Beeld anp

Brief van de dag: Less is MORE

Wat mogen wij als kunstliefhebbers onze handjes dichtknijpen met een zakenman als Hans Melchers. Hij nam de kunstcollectie over uit de failliete boedel van Dick Scheringa's DSB Bank. Binnenkort opent hij MORE, zijn eigen museum voor modern realisme in Gorssel. Melchers wendt zijn vermogen aan voor het behoud en de uitbouw van een grootse collectie. Het is toch geweldig dat de boeiende werken van onder meer Toorop, Koch, Mankes en Willink weer te bezichtigen zullen zijn. De laatste keer dat ik ze heb kunnen zien is al weer enige jaren geleden, in het toenmalige museum van Scheringa in Spanbroek. In dit toch wat armoedige onderkomen kon slechts een klein gedeelte worden tentoongesteld.

Dat deed de voormalige DSB-topman besluiten een volledig nieuw museum te laten bouwen. Dat is er uiteindelijk nooit gekomen vanwege de ondergang van zijn bank. Maar nu krijgen de kunstwerken eindelijk weer een eigen onderkomen. Ik ben erg benieuwd hoe het door architect Hans van Heeswijk ontworpen gebouw eruitziet. De foto's geven mij de indruk dat gekozen is voor eenvoud, less is MORE in dit geval. Ik kan niet wachten, op 2 juni sta ik op de stoep.

Tom van den Broeke, Haarlem

Dit zijn de overige brieven van vandaag:

Begin over de portemonnee

Marianne Daams houdt een warm pleidooi voor meer bomen in de wei. 'Je hebt verlies aan hooi', zo schrijft ze in haar slotzin, 'maar daar staan gelukkige koeien tegenover en vooral: er is iets heel moois gemaakt van ons landschap.' Uit ervaring weet ik dat deze twee argumenten boeren helaas niet over de streep trekken.

Mijn schoonvader wou ook nooit iets van bomen in de wei hebben, omdat dat volgens hem ten koste ging van gras. Tot ik met een argument kwam dat hem raakte in zijn portemonnee en hem vertelde dat blijkens onderzoek koeien zo slecht tegen de brandende zon kunnen dat ze per dag dan 1 tot 2 liter minder melk produceren.

Huub Buijssen, gezondheidszorgpsycholoog, Tilburg

Zo maar doen dan?

Er is een simpele manier om vast te stellen of koeien liever in de wei of in de stal staan. Laat de staldeuren en het hek naar de wei openstaan en kijk waarvoor de koeien kiezen.

Als ze voor de stal kiezen, ook bij mooi weer, kan de discussie definitief worden gesloten.

R. Pronk, Heemstede

Ina's dagboekfragment

Ruud van Ling windt zich op over de naïviteit van veel Nederlanders die aanvankelijk dachten dat de Jodenvervolging hier zou meevallen. Dat mag hij - al is het anno 2015 gemakkelijk grote woorden als 'ontstellende argeloze onnozelheid' te gebruiken.

Zijn opwinding is gebaseerd op de rubriek 'Dagboek', waarin een klein fragment uit het oorlogsdagboek van Ina Boudier-Bakker. Daar staat meer in dan dit korte citaat van 19 mei 1940. Van Ling zou er goed aan doen de rest van haar oorlogsdagboek te lezen om een genuanceerder beeld van een en ander te krijgen.

Nuancering en correctie verdient ook de karikatuur die hij van de schrijfster tekent. Het werk van Boudier-Bakker (Van Ling suggereert dat hij alles van haar gelezen heeft) zou een 'brave, dommige sfeer' uitstralen. In haar werk staat onder meer de existentiële eenzaamheid van de mens centraal, het onvermogen tot wezenlijk contact. Hoezo 'braaf'?

Verder zou haar werk 'vol van godsvertrouwen en berusting' zijn. Een opmerkelijke 'beschuldiging': juist vanuit christelijke hoek werd het werk van Boudier-Bakker geregeld aangevallen omdat 'God' er in gemist werd. En dan wauwelt Van Ling gemakzuchtig na wat anderen vóór hem ook al ongefundeerd geroepen hebben: de 'dodelijkste recensie' over haar roman De klop op de deur: 'Niet opendoen.'

Volgens Van Ling zou Lodewijk van Deyssel deze 'recensie' geschreven hebben. 'Niet opendoen!' is nooit een serieuze recensie geweest, maar is afkomstig uit een satirische rubriek in het tijdschrift De Gemeenschap. Van Ling matigt zich een moreel oordeel aan over Nederlanders in mei 1940 én hij heeft kennelijk een hekel aan Ina Boudier-Bakker. Het zij hem gegund. Maar zijn kretologie overtuigt niet bepaald. Over 'dommigheid' gesproken.

Gé Vaartjes, Boskoop

Stalen wieken

'Windmolen brengt telescoop in de war'. Windturbines leveren weliswaar veel energie, maar zij vervuilen de horizon van het landschap op grote schaal. Een toeristenattractie, zoals onze oude molens, zullen zij nu niet en in de toekomst ook nooit worden. Nu blijkt ook nog dat de werking van de grootste radiotelescoop van de wereld door reflecties van de stalen wieken verstoord kan worden. Deze verstoring gaat mij te ver.

Arno Bakker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden