Lezersbrieven

Laat de portemonnee spreken voor Groningen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 8 maart.

In Rottum is het kleinste huisje van Groningen ingepakt met breiwerk uit het hele land. De warme deken symboliseert de solidariteit met de Groningers. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
In Rottum is het kleinste huisje van Groningen ingepakt met breiwerk uit het hele land. De warme deken symboliseert de solidariteit met de Groningers.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: naar anderen wijzen helpt Groningen niet

Als het de bedoeling van de redactie van Pauw & Jinek was om het de premier het eens heel moeilijk te maken, wellicht te kunnen beschadigen, dan is dat in de uitzending van maandagavond goed gelukt. Je nodigt een groep Groningers uit die, volkomen terecht, hun frustratie komen uiten. En je nodigt SP'er Jan Marijnissen uit, die van deze frustratie gebruik gaat maken. En je hebt je doel bereikt. Gelukkig was in deze uitzending ook Paul Jansen van De Telegraaf die dit bedachte plan perfect analyseerde. Tot ongenoegen van Pauw.

Niet premier Rutte en zijn kabinet zijn de schuldigen van de rampzalige ontwikkelingen in Groningen. Het zijn alle regeringsleiders en Kamerleden die sinds de gaswinning is begonnen verantwoordelijkheid hebben gedragen.

Maar de echte schuldigen zijn wij, alle Nederlanders, die hun welvaart aan de gaswinning hebben te danken. Zullen we onze hypocriete houding eens afschudden en alle Nederlanders, uitgezonderd Groningers, vragen een gasfonds op te zetten waaraan iedereen een stevige geldbijdrage levert om onze medeburgers te helpen? Als we werkelijk begaan zijn met Groningen, moeten wij onze portemonnee laten spreken en niet altijd naar anderen wijzen.

A. van der Veen, Nieuwegein

Ons Wilhelmus

Sybrand Buma doet een oproep om basisscholen te verplichten de kinderen het Nederlandse volkslied te leren. Mijn eerste reactie was: pas dan eerst de tekst eens aan, want die is volslagen gedateerd: wat moeten we bijvoorbeeld met de zin 'De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd'?

Ik ben toen eens gaan googlen naar teksten van volksliederen van andere landen. Nou daar vind je niet bepaald goede voorbeelden: het patriottisme en de heroïek vliegen je om de oren.

Het beste vond ik het Spaanse volkslied. Dat heeft namelijk geen tekst omdat men het niet eens kon worden over de inhoud.

Mijn voorstel is dan ook: schaf de tekst van ons volkslied af en laat onze kinderen alleen kennismaken met de melodie.

Maaike Wiersema, Almere

Nieuwe wegen?

Mijn jonge aanstaande schoonzoon riep vertwijfeld: 'De kieswijzer zegt dat ik op Nieuwe Wegen moet stemmen, maar ik wíl helemaal geen nieuwe wegen!'

Julia Stegeman, Zoetermeer

Zweven is normaal

In het artikel De Zwevende Kiezer lees ik dat deze ook na het Carrédebat weinig vaste grond onder de voeten voelt: 'Wat een beloften allemaal.' Alsof dat laatste zo bijzonder is.

Ik ben nu 37 jaar stemgerechtigd en heb nooit anders meegemaakt dan dat er in verkiezingstijd beloften worden gedaan die niet (kunnen) worden nagekomen. Zo ben ik het ook nog nooit honderd procent eens geweest met één politieke partij, maar ik moest daarvoor, net zoals bij een heleboel andere situaties in mijn leven, keuzes maken, misschien af en toe wat wikken en wegen, concessies doen en knopen doorhakken (dat kan allemaal in één dag!).

Vooral dat knopen doorhakken raad ik iedereen aan, want ik wil wel weer eens wat anders lezen dan artikelen over zwevende kiezers.

En dan nog wat, hoe kun je in hemelsnaam zweven tussen VVD en Partij voor de Dieren?

G. Joppen, Weert

Lachende paspoppen

Gisteren in de krant getallen en grafieken over het inkomen van ouderen. Daarin staat dat de financiële nood onder ouderen meevalt omdat de gemiddelde 65-plusser er nu warmer bijzit dan die van twintig jaar geleden. Die papieren gemiddelde mensen wonen tevreden in die statistieken. Maar met die getallen kan je geen wetten maken die recht doen aan de inwoners van dit land. Een oudere met een klein pensioen en een immer sneller stijgende huur wordt niet in het artikel genoemd. Ouderen zijn in die tweedimensionale wereld der grafieken huizenbezitters met afbetaalde hypotheken. Pech voor de oudere huurder die een fors deel van zijn maandgeld kwijt is aan de huur. Had deze maar een gemiddelde Nederlander moeten zijn.

De pensioenleeftijd omhoog? Ja, omdat een relatief klein aantal mensen een hogere leeftijd haalt, gaat het gemiddelde omhoog. In de echte wereld gaan er dagelijks mensen dood die de gemiddelde leeftijd bij lange na niet halen. Te lastig om rekening mee te houden? En zo vormt de politiek ons allemaal, jong en oud, om tot gemiddelde mensen en fungeren we allemaal als lachende paspoppen in hun gedroomde etalage vol papieren getalletjes. Dus bent u ontevreden? Het is uw eigen schuld: u bent niet gemiddeld genoeg.

W. van Dam

Blind kiezen

In O&D, 6 maart werd een lans gebroken voor het zodanig inrichten van het stemproces dat ook blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen. Sinds mijn 8ste (ruim zestig jaar geleden) ben ik geheel blind. Ik heb sinds de kiesgerechtigde leeftijd aan alle verkiezingen meegedaan. Misschien had ik het geluk dat ik op de stemdag altijd iemand in mijn naaste omgeving had die ik het kon toevertrouwen het potlood voor mij te hanteren. Ik heb nooit een toezichthouder meegemaakt die zich afvroeg of ik wel iemand mocht meenemen in het stemhokje.

Had ik geen bekende in mijn buurt, dan zou ik de partij opbellen waaraan ik mijn stem wilde geven. Ik wed dat ik iemand meekreeg die mij wilde helpen of aan wie ik een volmacht kon verstrekken. Wat mij betreft worden in dit geval geen grote kosten gemaakt voor blinden en slechtzienden. Ik ken heel veel nijpender zaken.

Loek Meijer, Nijkerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden